AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 248/98 - povrnitev negmotne škode - individualizacija odškodnine - telesne bolečine - strah - skaženost - duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske akti...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
4.2.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 248/98
INTERNA OZNAKA
VS04393
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
povrnitev negmotne škode - individualizacija odškodnine - telesne bolečine - strah - skaženost - duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
Reviziji toženke se delno ugodi ter se zaradi delne ugoditve pritožbi toženke in zavrnitve pritožbe tožnika spremeni sodba sodišča druge stopnje 1) v odločbi o nepremoženjski škodi tako, da je toženka dolžna plačati tožniku iz tega naslova le 2.890.000,00 SIT (namesto na prvi stopnji prisojene 3,390.000,00 in na drugi stopnji zvišane za 500.000,00 SIT), z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 11.2.1997 dalje, v 15 dneh; 2) v odločbi o stroških pritožbenega postopka pa tako, da je tožnik dolžan povrniti toženki stroške pritožbenega postopka 48.460,00 SIT, v 15 dneh. Stroškovna odločba sodišča prve stopnje pa ostane nespremenjena.

V preostalem delu se revizija zavrne kot neutemeljena.

Tožnik je dolžan povrniti toženki stroške revizijskega postopka 72.690,00 SIT, v 15 dneh.
JEDRO
Odškodnine za nepremoženjsko škodo morajo biti vpete v širše družbene okvire, ki se na področju odškodninskega prava izražajo skozi medsebojna razmerja med manjšimi, večjimi in tako imenovanimi katastrofalnimi škodami in odškodninami zanje. Ta pravila morajo biti spoštovana tudi pri individualizaciji odškodnin v posameznih primerih.

Pri utemeljevanju odškodnine za skaženost, je potrebno upoštevati vidnost sprememb, možnost njihovega zakrivanja, starost, spol oškodovanca in vprašanje ali so spremembe vplivale na oškodovančevo psihično ravnotežje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window