Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 10/98 - Zdrobljeni zlom desne stegnenice, zlom obeh vej desne sramne kosti, odrgnine na obrazu, prstih obeh rok, desnem stegnu in levem kolenu ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 10/98
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000567
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Tožnica je bila trikrat operirana, prejela je 3100 mililitrov tuje krvi in zdravljenje ni potekalo gladko. 25 krat je bila rentgensko slikana, 10 dni ni smela vstati iz postelje, nato pa je tri mesece morala uporabljati bergle, spominske motnje pa so jo spremljale še pol leta.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 10/98. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Ženska, poškodovana v prometni nezgodi, v kateri je bila udeležena kot peška. Ob škodnem dogodku je bila stara 19 let.
POŠKODBA
Zdrobljeni zlom desne stegnenice, zlom obeh vej desne sramne kosti, odrgnine na obrazu, prstih obeh rok, desnem stegnu in levem kolenu in pretres možganov.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
200000 SIT Kot posledica poškodbe so pri tožnici ostale trajne posledice, ki so anatomske, funkcionalne in kozmetske. Anatomske posledice predstavlja deformacija desne stegnenice in strukturno - morfološke spremembe na kostenini stegnenice. Anatomske posledice so kožno - podkožne - mišične brazgotine na stegnu. Anatomska posledica je skrajšava noge za 1 cm, na medenici je anatomska posledica deformacija sramnice, na rokah pa drobne brazgotinice. Funkcionalne piosledice so zmanjšanje grobe moči mišic desnega stegna za 20% in zmanjšanje gibljivosti desnega kolka za 15%. Funkcionalana posledica je zmanjšanje občutljivosti vseh brazgotin na dotik. Kozmetske posledice pa so brazgotine na stegnu in rokah. Tožnica je manj zmožna za stoječe delo ali za delo med hojo, manj zmožna je za hojo, hitrost in domet hoje sta manjši za 20% v primerjavi s tema sposobnostima izpred poškodovanja, ovirana je pri vseh tistih športnih udejstvovanjih, kjer je prisoten element teka in skoka, zaradi zmanjšanja občutljivosti brazgotin so ti predeli bolj ranljivi, zaradi prizadete zunanjosti je lahko ovirana pri navezovanju tesnejših stikov s soljudmi, udarec desne noge je šibkejši za petino, ovirana je pri skrajnem razkoraku nog, manj zmožna je za delo v globokem razkoraku. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
600000 SIT Tožnica je bila v strahu, da ima hujše notranje poškodbe in je trpela strah v zvezi s tremi operacijami in strah za končni izid zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
3000000 SIT Neprestane hude bolečine 24 dni, občasne hude bolečine je imela ob pritisku na celeče se poškodbe, ob začetku fizikalne terapije in ob začetku obremenjevanja, te so trajale 4 dni, hude bolečine pa so trajale skupaj 21 dni. Lahke bolečine so trajale mesec in pol po oslabitvi neprestanih hudih bolečin, kot bolečine v nogi, hrbtenici, medenici in kot glavoboli. Tožnica pa še vedno trpi občasne lahke telesne bolečine ob preutrujenosti mišičja in spremembah vremena, pri čemer ni več pričakovati spontanega izboljšanja ali poslabšanja stanja, kar napoveduje občasne lahke telesne bolečine tudi v bodoče.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2500000 SIT Mlada tožnica je imela težave pri iskanju ustreznega dela in njene težave posegajo tudi na intimno področje in zajemajo skrb pri ustvarjanju družine. Tožnica bo vse življenje prizadeta ne le pri športnem udejstvovanju, ampak tudi pri pridobitnem delu, saj bo manj zmožna za stoječe delo ali za delo med hojo, prav s takšnim delom pa so povezane zaposlitve, ki jih bi glede na svojo izobrazbo (končala je samo 8 razredov OŠ) najlaže dobila.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window