AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-168/16 - Zakon o volitvah v Državni zbor (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo in 23/17) (ZVDZ)

OPOMBA US RS
¤
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-168/16
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US32630
GESLA
1.5.51.1.13.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis skladen - Z ustavo. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 3.4 - Splošna načela - Delitev oblasti. 5.3.38 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Volilne pravice (43). 5.2.2.8 - Temeljne pravice - Enakost (14.2) - Kriteriji razlikovanja (14.1) - Fizična ali mentalna invalidnost.
NAPADENI AKT
Zakon o volitvah v Državni zbor (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo in 23/17) (ZVDZ)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev – ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Zakon o volitvah v Državni zbor (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo in 23/17) ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Pravica do nediskriminacijskega obravnavanja zahteva, da se uresničevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin za invalide dejansko čim bolj približa običajnemu uresničevanju teh pravic. Za uresničevanje volilne pravice invalidov mora država s sprejetjem ukrepov pozitivne diskriminacije zagotoviti dostopnost volilnega postopka za invalide v najširšem pomenu besede. Pri aktivni volilni pravici to pomeni, da mora zakonodajalec zagotoviti, da lahko invalidi pravico v največji možni meri in na čim bolj enak način kot ostali volivci uresničujejo osebno, samostojno, tajno in po možnosti na volišču, ni pa dolžan sprejeti ukrepov, ki bi pomenili nesorazmerno ali nepotrebno breme (primerna prilagoditev).   Opustitev glasovalnih naprav oziroma obstoječa ureditev ukrepov pozitivne diskriminacije za uresničevanje aktivne volilne pravice invalidov v Zakonu o volitvah v Državni zbor, ki zapoveduje dostopnost vseh volišč za invalide ter omogoča glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami za invalide na vseh voliščih, glasovanje po pošti, glasovanje s pomočjo druge osebe in glasovanje na domu pred volilnim odborom, ne posega v pravico invalidov do nediskriminacijskega obravnavanja v zvezi z uresničevanjem volilne pravice. Invalidi, ki niso slepi ali slabovidni in bi za popolno osebno, samostojno in tajno glasovanje potrebovali tehnološko pomoč ter so volilno pravico na preteklih volitvah lahko uresničevali s pomočjo glasovalnih naprav, lahko na vseh voliščih, po pošti in na domu pred volilnim odborom glasujejo s pomočjo druge osebe.   Glasovanju s pomočnikom ni mogoče odreči ustreznosti z vidika pravice do osebnega, samostojnega in tajnega glasovanja (drugi odstavek 43. člena Ustave) in pravice do nediskriminacijskega obravnavanja (prvi odstavek 14. člena Ustave). Pomoč druge osebe mora biti omejena na tehnično pomoč pri izpolnitvi oziroma oddaji glasovnice, odločitev o glasovanju pa mora sprejeti in izraziti volivec sam. Med volivcem in pomočnikom mora biti vzpostavljeno zaupno razmerje. Invalidu mora biti omogočeno, da se svobodno odloči, komu bo podelil vlogo pomočnika, saj lahko zgolj na takšen način izbere osebo, ki ji zaupa oziroma se mu zdi primerna. Pomočnika zavezujeta dolžnost spoštovanja svobodne odločitve invalida in dolžnost varovanja tajnosti njegove volilne odločitve.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window