AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba III Kp 37695/2020 - kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države - ukvarjanje s prepovedanim spravljanjem drugih čez mejo - zakonski znaki kazniveg...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.9.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba III Kp 37695/2020
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00060660
SENAT, SODNIK
Milena Jazbec Lamut (preds.), Lea Habjanič (poroč.), Maja Baškovič
INSTITUT VSRS
kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države - ukvarjanje s prepovedanim spravljanjem drugih čez mejo - zakonski znaki kaznivega dejanja - opis kaznivega dejanja - konkretizacija zakonskih znakov - abstraktni in konkretni opis kaznivega dejanja - konkretni opis dejanja - vezanost na opis dejanja v obtožnem aktu - izvajanje dokazov - zaslišanje soobdolženca kot priče
PODROČJE VSRS
KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
Pritožbi zagovornika obtoženega A. A. se delno ugodi in se izpodbijana sodba v odločbi o krivdi spremeni tako, da se abstraktni del opisa glasi:

„da je skupaj z B. B. in z neugotovljenimi osebami tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop in bivanje v Republiki Sloveniji, nezakonito spravljal na njeno ozemlje in jih po njem prevažal, prav tako pa je skupino takih tujcev za plačilo nezakonito spravil čez ozemlje države in povzročil nevarnost za življenje in zdravje ljudi“,

sicer pa se pritožba obtoženčevega zagovornika zavrne kot neutemeljena in se v nespremenjenih delih potrdi sodba sodišča prve stopnje.
JEDRO
Obtožencu se očitata obe alternativni obliki kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po tretjem in šestem odstavku 308. člena KZ-1, (1) ukvarjanje s tem, da tujce, ki nimajo dovoljena za vstop in bivanje v Republiki Sloveniji nezakonito spravlja na njeno ozemlje in jih po njem prevaža in (2) da je skupino takih tujcev za plačilo nezakonito spravil čez mejo države, pri čemer prva alternativna oblika "ukvarjanje", v opisu kaznivega dejanja ni konkretizirana.

Pritrditi je sicer stališču sodišča prve stopnje, da je sodišče vezano na konkretni opis dejanja v obtožbi ter da abstraktni del obtožnice ni nujna sestavina le-te, vendar pritožbeno sodišče izpostavlja, da je pomembno, da abstraktni zakonski znaki kaznivega dejanja v obtožnici izhajajo iz konkretiziranega opisa obtoženčevega dejanja. Ker iz konkretizacije in razlogov izpodbijane sodbe izhaja pravilno ugotovljena oblika očitanega kaznivega dejanja "za plačilo", je pritožbeno sodišče zaradi doslednosti oziroma uskladitve med abstraktnim in konkretnim delom izreka sodbe, izpodbijano sodbo spremenilo tako, da je iz abstraktnega dela krivdoreka izpustilo opis, ki se nanaša na alternativno obliko "ukvarjanja". Glede na navedeno v pritožbi zatrjevana absolutno bistvena kršitev določb kazenskega postopka iz 11. točke prvega odstavka 371. člena ZKP ni podana.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window