Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 187/2017 - Udranina čelnih režnjev ožganov, posledica katere je bila nezavest, možganska krvavitev in kasnejše nevrološke motnje in psihoorgans...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Fizioterapija - trajala je 5 mesecev, s tem da se je izvajala v bolnišnici, v rehabilitacijskem ventru in ambulantno.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 187/2017
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS00007888
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Hospitalizirana 6,5 meseca, operacija zaradi oskrbe ran na obrazu; v intenzivni terapiji in intenzivni negi je bila 25 dni. Od 1.12.2005 do 29.12.2005 se je zdravila v Psihiatrični bolnišnici Begunje.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Vstavljen urinski kateter (3 tedne), priključitev na ventilator (14 dni), cevka za dihanje v sapniku (15 dni), CT (3x), UZ (3x), kirurška oskrba ran, prevezi (1 mesec), nošenje trde vratne opornice (1 mesec in 1 teden), 2 meseca nezmožna gibanja v vratu, 3 mesece pa je bilo delo in gibanje z levico bistveno zmanjšano; prejemanje analgetikov ves čas zdravljenja, antibiotikov 14 dni, odstranjevanje šivov, RTG (48x), hranjenje v žilo in vsakourno merjenje parametrov telesnih funkcij v intenzivni negi, 3 tedne ni mogla vstati iz posrtelje in je bila povsem odvisna od tuje pomoč;. 32x pregled pri specialistih; prejemaa je zdravila za uravnavanje duševnih funkcij.
OPOMBA
II Ips 187/2017 Reviziji tožeče stranke v delu, ki se nanaša na zvišanje odškodnine za telesne bolečine, strah in duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti, ni bilo ugodeno.
OŠKODOVANEC
spol: ženska, starostna skupina: od 26 do 45 let, On nesreči je bila tožnica že stara 45 let.
POŠKODBA
Udranina čelnih režnjev ožganov, posledica katere je bila nezavest, možganska krvavitev in kasnejše nevrološke motnje in psihoorganski sindrom; zlom 4. vratnega vretenca in 2. rebra, odkrušenje podlahtnice v komolčnem sklepu, udarnine na obrazu in prsnem košu, rane ter tekočina v prsni in trebušni votlini. Poškodbe so umeščene v 1. do 5. kategorijo po Fischerju. Zdravljenje je trajalo 2 leti in 5 mesecev.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice - poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice
STRAH
4.000 EUR Sekundarni strah potem, ko se je zbudila iz nezavesti - strah, da ne bo mogla hoditi in delati z levico, da bo mrtvoudna na vseh širih udih zaradi zloma vretenca. Kasneje je bila hudo zaskrbljena za izid zdravljenja vsaj do konca psihiatričnega zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
50.000 EUR Hude telesne bolečine - 5 tednov, srednje hude telesne bolečine - 10 dni, nato zmerne telesne bolečine, ki jih občasno trpi še vedno.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
60.000 EUR 60% telesne okvare; posledice so tudi anatomske, funkcionalne in duševne. Zmanjšana je gibljivost komolca (13%), podlahti (11%), vratne hrbtenice (33%); mišična moč leve roke je zmanjšana za 30%. Ima motnje ravnotežja (60%). Ovirana je hoja po neravnih površinah, otežen je tek, zaradi prizadete zunanjosti (ki pa ne dosega skaženosti) teže navezuje stike. Tožnica je zaradi hudih poškodb glave nesposobna za samostojno življenje, dofgajanja okoli sebe ne spremlja, potrebuje stalno, vsakodnevno in celodnevno obsežno pomoč drugih - sama je lahko največ 10 minut. Ni opravilno sposobna. Potrebuje navodila za higieno in oblačenje, prizadeta je spomninska in miselne funkcije in funkcija pozornosti ter močno višje spoznavne funkcije. Duševne bolečine doživlja kot mučno stisko, tesnobo (tudi zaradi izgube bližnjih oseb), pogrešanje, neugodje. Pred nesrečo je dneve preživljanja kreativno; pogosto je zahajala v družbo, na izlete. Zaradi intenzivnega zmanjšanja mentalnih sposobnosti ni sposobna vseh posledic postaviti v ustrezen razumski okiv, kot bi to lahko storila umsko sposobna oseba.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window