Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba in sklep I Cp 174/2017 - neupravičena pridobitev - kondikcijski zahtevek - odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove - uveljavljanje omejitve odgovornosti dediča v pravdn...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
26.10.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba in sklep I Cp 174/2017
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00005748
SENAT, SODNIK
dr. Vesna Bergant Rakočević (preds.), Zvone Strajnar (poroč.), mag. Matej Čujovič
INSTITUT VSRS
neupravičena pridobitev - kondikcijski zahtevek - odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove - uveljavljanje omejitve odgovornosti dediča v pravdnem postopku - ugotovitev vrednosti podedovanega premoženja - omejitev odgovornosti dediča do višine podedovanega premoženja - zapis pogoja v izreku sodbe - izpolnitev pogodbene obveznosti - upravičenec do izpolnitve pogodbene obveznosti - neveljavnost pogodb - posledice nične pogodbe - vrnitveni zahtevek
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - DEDNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO - POGODBENO PRAVO
IZREK
Pritožbi tožeče stranke zoper odločitev o tožbenem zahtevku (I. in II. točka izreka), ki se nanaša na drugo tožnico D. K. in tožence A. K., M. K. in B. K., in pritožbi navedenih tožencev zoper stroškovno odločitev (V. in VI. točka izreka) se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v navedenem delu razveljavi in zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje, pritožba tožeče stranke zoper odločitev, ki se nanaša na prvo tožnico, pa se zavrne in se v tem izpodbijanem delu potrdi sodba sodišča prve stopnje.
JEDRO
Sodišče bi moralo ugotoviti vrednost podedovanega premoženja, saj bi samo v tem obsegu lahko ugodilo tožbenemu zahtevku. V pravdi zapustnikovega upnika proti dediču mora izrek ugodilne sodbe vsebovati točno določeno obveznost dediča do upnika (tožene stranke do tožeče stranke), ne pa zgolj opis, da za prisojeno terjatev dedič odgovarja do višine vrednosti podedovanega premoženja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window