Navigacija

Pravilnik o uniformah Slovenske vojske

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 45-1879/2012, stran 4577 DATUM OBJAVE: 15.6.2012

RS 45-1879/2012

 
 

1879. Pravilnik o uniformah Slovenske vojske

 
 
Na podlagi drugega odstavka 42. člena in petega odstavka 101. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo) minister za obrambo izdaja
 

P R A V I L N I K
o uniformah Slovenske vojske

 

I. SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

(vsebina pravilnika)

 
Ta pravilnik določa vrste uniform in športne opreme v Slovenski vojski ter ureja njihovo nošenje.
 

2. člen

(nošenje uniform)

 
(1)
Vojaške osebe v Slovenski vojski (v nadaljnjem besedilu: vojaške osebe) lahko nosijo samo uniforme, predpisane s tem pravilnikom.
 
(2)
Vojaške osebe nosijo predpisano uniformo, kadar opravljajo vojaško službo.
 
(3)
Vojaške osebe so lahko med opravljanjem vojaške službe v civilni obleki, če tako določi načelnik Generalštaba Slovenske vojske v skladu s Pravili službe v Slovenski vojski (Uradni list RS, št. 84/09) oziroma minister za obrambo, če gre za delo na delovnih mestih na katerih se opravlja vojaška služba.
 

3. člen

(nošenje uniform v rezervni sestavi, pri nekdanjih pripadnikih in drugih osebah)

 
(1)
Pogodbeni pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske lahko nosijo uniformo med vojaško službo, na državnih, lokalnih ali vojaških slovesnostih in praznovanjih ter vojaških počastitvah in žalovanjih, kadar predstavljajo Slovensko vojsko oziroma poveljstvo ali enoto, v katero so razporejeni, oziroma na podčastniških, častniških ali veteranskih srečanjih.
 
(2)
Službene uniforme lahko v skladu s prejšnjim odstavkom nosijo tudi vojaške osebe, ki so do upokojitve delale na Ministrstvu za obrambo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
 
(3)
V skladu s tem pravilnikom in Pravili službe v Slovenski vojski lahko nosijo uniformo tudi štipendisti ministrstva ter druge osebe, ki se prostovoljno usposabljajo za vojaško obrambo ali druge obrambne naloge oziroma sodelujejo v drugih programih vojaškega ali obrambnega usposabljanja ali dejavnostih, ki jih organizira Generalštab Slovenske vojske ali ministrstvo.
 
(4)
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske lahko izjemoma začasno dovoli uporabo uniforme ali njenih delov tudi osebam, ki ne opravljajo vojaške službe oziroma niso upravičene nositi uniformo v skladu s tem pravilnikom, za nevojaške namene, ki niso v nasprotju s temeljnimi načeli, ki veljajo za uporabo uniform Slovenske vojske oziroma ne škodujejo ugledu Slovenske vojske.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window