AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sklep II Cp 1187/2022 - pritožba stranskega intervenienta - izpodbijanje odločitve o stroških postopka - pravdni stroški po uspehu - pobotanje pravdnih stroškov - stranska...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.9.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sklep II Cp 1187/2022
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00061034
SENAT, SODNIK
Majda Lušina (preds.), Gregor Špajzer (poroč.), Suzana Ivanič Lovrin
INSTITUT VSRS
pritožba stranskega intervenienta - izpodbijanje odločitve o stroških postopka - pravdni stroški po uspehu - pobotanje pravdnih stroškov - stranska intervencija - stroški stranskega intervenienta - povrnitev stroškov stranskemu intervenientu - stroški fotokopij - potrebnost stroškov za pravdo - povrnitev pravdnih stroškov tožniku - odmera pravdnih stroškov - pomanjkanje pravnega interesa za pritožbo
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. V delu, v katerem nasprotuje višini tožniku priznanih pravdnih stroškov, se pritožba zavrže.

II. V preostalem delu se pritožbi delno ugodi in se izpodbijana sodba v III. točki spremeni tako, da je tožeča stranka dolžna stranskemu intervenientu plačati 603 EUR več pravdnih stroškov (skupno 1.775 EUR). V delu, v katerem stranski intervenient zahteva 4,80 EUR več stroškov od priznanih, pa se pritožba zavrne in se v izpodbijanem, a ne spremenjenem delu III. točke sodba potrdi.

III. Tožeča stranka je dolžna v 15 dneh povrniti stranskemu intervenientu 135 EUR pritožbenih stroškov.
JEDRO
ZPP stranskemu intervenientu nikjer ne nalaga, da bi bil dolžan v primeru neuspeha stranke, na strani katere se je udeleževal pravdnega postopka, nasprotni stranki povrniti njene pravdne stroške. Prvi odstavek 154. člena ZPP takšno obvezo določa le za stranko, ki je ob neuspehu dolžna povrniti stroške nasprotni stranki in njenemu nasprotnemu intervenientu.

Sodišče prve stopnje pritožniku pravilno ni priznalo stroškov fotokopij, saj to niso za pravdo potrebni stroški. Pritožnik je lahko vpogledal v spis in si prepisal vse potrebne podatke, odločitev za fotokopije pa je zgolj njegova in za potek pravdnega postopka ni nujna.

V delu, v katerem pritožba nasprotuje višini tožniku odmerjenih stroškov, stranski intervenient zanjo nima pravnega interesa, zaradi česar je v tem delu pritožba ni dovoljena (1. točka 365. člena ZPP). Predpostavka dovoljenosti pritožbe je med drugim, da jo je vložila upravičena oseba oziroma oseba, ki je zanjo imela pravni interes (četrti odstavek 343. člena ZPP). Pravni interes za vložitev pritožbe pa ima le stranka (oz. stranski intervenient), za katero je izdana odločba neugodna.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window