AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-72/92 - Navodilo o merilih za ocenjevanje vrednosti podržavljenih premičnin, nepremičnin, podjetij oziroma premoženja (Ur. list RS, št. 23/92),...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča z dne 3/12-1992 pridružena zadeva U-I-142/92 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-72/92
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16694
GESLA
Denacionalizacija gozdov - ocenjevanje vrednosti stvari (premoženja). Izvajanje zakonskega pooblastila s podzakonskimi akti. Načelo pravne države. Ekonomska funkcija lastnine. Načelo enakosti pred zakonom.
NAPADENI AKT
Navodilo o merilih za ocenjevanje vrednosti podržavljenih premičnin, nepremičnin, podjetij oziroma premoženja (Ur. list RS, št. 23/92), 2. odst. 9. čl. ter 4. in 5. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 42/93
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Gozdno gospodarstvo Ljubljana, Gozdno gospodarstvo Tolmin in Gozdno gospodar
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Izpodbijani 2. odstavek 9. člena navodila se razveljavi. Ta odločitev ima pravne učinke po prvem in drugem odstavku 414. člena ustave iz leta 1974. Določbi 4. in 5. člena istega navodila nista v neskladju z ustavo in zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
Izpodbijana določba 9. člena navodila je presegla pooblastilo iz zakona, da določi merila oz. metodologijo, saj je v celoti razvrednotila določbo tretjega odstavka 44. člena zakona o denacionalizaciji, ki določa kriterije za ugotavljanje vrednosti gozdov, in odlok, izdan na njeni podlagi. Za takšen poseg v zakonsko urejeno vprašanje izpodbijana določba navodila nima podlage v zakonu o denacionalizaciji. Določbi 4. in 5. člena navodila, ki govorita o stvareh, nista v neskladju z ustavo in zakonom, ker 8. člen zakona o denacionalizaciji določa, da se na premoženje v smislu tega zakona štejejo premične in nepremične stvari in podjetja oz. kapitalski deleži osebnih in kapitalskih družb.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window