AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sklep in sodba I Cpg 608/2021 - vrednost spornega predmeta - prekinitev postopka - oblikovalna odločba - ničnost skupščinskega sklepa - izpodbijanje skupščinskega sklepa - povečan...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
31.5.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sklep in sodba I Cpg 608/2021
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00056835
SENAT, SODNIK
Irena Dovnik (preds.), Andreja Strmčnik Izak (poroč.), Mateja Levstek
INSTITUT VSRS
vrednost spornega predmeta - prekinitev postopka - oblikovalna odločba - ničnost skupščinskega sklepa - izpodbijanje skupščinskega sklepa - povečanje osnovnega kapitala - posojilna pogodba - obrestna mera - prikrito izplačilo dobička - stvarni vložek - konverzija terjatve v osnovni kapital
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - PRAVO DRUŽB
IZREK
I. Dopolnitev pritožbe tožeče stranke z dne 30. 8. 2021 se zavrže.

II. Pritožbi stranskega intervenienta se ugodi in se III. točka izreka sodbe sodišča prve stopnje spremeni tako, da se glasi:

"Tožeča stranka je dolžna v roku 15 dni plačati toženi stranki stroške tega postopka v višini 9.063,60 EUR in stranskemu intervenientu v višini 8.324,67 EUR, po preteku izpolnitvenega roka pa obema z zakonskimi zamudnimi obrestmi."

III. Pritožba tožeče stranke se zavrne in se v nespremenjenem delu sodba sodišča prve stopnje potrdi.

IV. Tožeča stranka je dolžna toženi stranki in stranskemu intervenientu v roku 15 dni od vročitve te odločbe povrniti njune stroške pritožbenega postopka, in sicer toženi stranki v višini 2.779,77 EUR, stranskemu intervenientu pa v višini 2.929,10 EUR, obema v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Tožeča stranka je neutemeljeno očitala sodišču prve stopnje, da je pojem "prikritega izplačila dobička" razlagalo preozko, le v obliki dejanskega prenosa denarnih sredstev od tožene stranke k stranskemu intervenientu, do katerega nesporno ni prišlo, medtem ko naj ne bi upoštevalo prikritega izplačila dobička v obliki povečanja terjatve zaradi netržne obrestne mere posojil, ki je bila v svoji povečani obliki kot stvarni vložek pretvorjena v dodatni kapital v postopku povečanja osnovnega kapitala s stvarnimi vložki. Za presojo slednjega je treba ugotoviti, ali je konvertirana terjatev res nesorazmerno večja, kar pomeni ugotavljati, ali je bila obrestna mera iz posojilnih pogodb (12 %) res netržna. To je sodišče prve stopnje tudi ugotavljalo. Če pa obrestna mera ni netržna, potem samo dejstvo konvertiranja terjatve iz posojilnih pogodb v osnovni kapital ne pomeni nedopustnega prikritega izplačila dobička.

Ker tožeča stranka ni uspela dokazati, da so bile posojilne pogodbe stranskega intervenienta s toženo stranko sklenjene po netržni obrestni meri, posledično tudi ni uspela dokazati, da je s konverzijo terjatev iz posojilnih pogodb v stvarne vložke v postopku povečanja osnovnega kapitala prišlo do nedovoljenega prikritega izplačila dobička in s tem do kršitve določbe 227. člena ZGD-1.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window