Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-287/95 - Zakon o trgu vrednostnih papirjev (Ur. list RS, št. 6/94) (ZTVP) 2. odst. 48. čl. Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravl...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-287/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18066
GESLA
Uresničevanje in omejevanje pravic. Svoboda dela. Načelo legalitete v upravi. Načelo usklajenosti pravnih aktov. Načelo pravne in socialne države. Urejanje zakonske materije s podzakonskim aktom - pooblastilo zakonodajalca. Takse za storitve državnih organov (borzno posredniški posli).
NAPADENI AKT
Zakon o trgu vrednostnih papirjev (Ur. list RS, št. 6/94) (ZTVP) 2. odst. 48. čl. Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Ur. liost RS, št. 19/94) (ZISDU) Pravilnik o pogojih za izdajo dovoljenj za opravljanje poslov borznih posrednikov in članov uprav družb za upravljanje (Ur. list RS, št. 19/94), V. in VI. poglavja 18. do 27. čl. Tarifa o taksah in nadomestilih za odločanje o zahtevah za izdajo dovoljenj, soglasij in drugih zadevah (Ur. list RS, št. 19/94), 1. odst. 2. čl. in 4. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 68/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Abančna borzna posredniška hiša d.d., Ljubljana Miran Pavlič, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Zakon o trgu vrednostnih papirjev in Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje nista v skladu z Ustavo iz razlogov, navedenih v obrazložitvi te odločbe. 2. Državni zbor mora v 1. točki izreka ugotovljeno neskladje z Ustavo odpraviti v roku enega leta od objave te odločbe v Uradnem listu RS. 3. Določba drugega odstavka 48. člena Zakona o trgu vrednostnih papirjev se v delu, ki se glasi "in pogojev za njihov odvzem", razveljavi. 4. Določbe V. in VI. poglavja (členi 18 do 27) Pravilnika o pogojih za izdajo dovoljenj za opravljanje poslov borznih posrednikov in članov uprav družb za upravljanje se razveljavijo. 5. Prvi odstavek 2. člena in 4. člen Tarife o taksah in nadomestilih za odločanje o zahtevah za izdajo dovoljenj, soglasij in drugih zadevah se razveljavita.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavne pravice in svoboščine je mogoče omejevati le z zakonom, če je to nujno zaradi varstva pravic drugih. Če je zaradi varstva drugih omejitev pravic in svoboščin določenih pravnih subjektov nujna, zakon pa omejitev ni uredil, Ustavno sodišče na podlagi 48. člena Zakona o Ustavnem sodišču to pravno praznino ugotovi, zakonodajalcu pa določi rok, v katerem mora pravno praznino odpraviti (2. člen Ustave). Pooblastilo zakonodajalca dano organizaciji z javnimi pooblastili za ureditev vprašanj, ki bi jih moral sam urediti, ni v skladu s 3., drugim odstavkom 120. in s tretjim odstavkom 153. členom Ustave, zato Ustavno sodišče podzakonski akt, s katerim organizacija z javnimi pooblastili taka vprašanja uredi, razveljavi (ali odpravi). Upravni organ ne more s podzakonskim aktom urejati razmerij, za katera nima pooblastila v zakonu in če zakon sam ni opredelil bistvenih pravic in obveznosti. Izvršilni in upravni organi so pri sprejemanju podzakonskih aktov omejeni z določbami 120. in 153. člena Ustave. Taksa za storitve državnih organov mora biti v razumnem sorazmerju z opravljeno storitvijo državnega organa. Občutno preseganje tako opredeljene takse lahko pomeni prikrito obdavčevanje, kar lahko omejuje dostop do pridobitve neke pravice. Drugačna ureditev predstavlja kršitev načel pravne države (2. člen Ustave).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window