AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSK sodba Cp 1161/2008 - tek zamudnih obresti - neupravičena obogatitev - poštenost pdridobitelja - prodaja denacionalizirane nepremičnine - ugovor neizpolnitve - zastaranje

SODIŠČE
Višje sodišče v Kopru
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
31.3.2009
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSK sodba Cp 1161/2008
INTERNA OZNAKA (*)
VSK0003704
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
tek zamudnih obresti - neupravičena obogatitev - poštenost pdridobitelja - prodaja denacionalizirane nepremičnine - ugovor neizpolnitve - zastaranje
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Pritožbi tožene stranke se delno ugodi in se izpodbijana sodba glede odločitve o zakonskih zamudnih obrestih spremeni, tako da mora tožena stranka tožeči stranki plačati zakonske zamudne obresti v višini razlike med zakonskimi zamudnimi obrestmi od zneska 208.367,00 SIT, obračunanimi za čas od 13.1.1992 do 1.1.2002, in zakonskimi zamudnimi obrestmi od istega zneska, obračunanimi za čas od 13.1.1992 do 28.2.2001, v eurski protivrednosti, preračunano po tečaju zamenjave, v 15 dneh.

Sicer se pritožba tožene stranke, pritožba tožeče stranke pa v celoti, zavrne in v nespremenjenem delu potrdi izpodbijana sodba sodišča prve stopnje.

Vsaka stranka krije svoje stroške pritožbenega postopka.
JEDRO
1. Na prenehanje teka obresti ne vpliva, če so obresti med tem zastarale. Zastaranje namreč ne pomeni prenehanja terjatve iz naslova obresti, ampak je posledica zastaranja le neiztožljivost terjatve.

2. Pridobitelj je pošten samo, če ni vedel in tudi ni mogel vedeti, da gre za neupravičeno pridobitev. Zaključek sodišča prve stopnje, da bi tožena stranka morala poznati naštete predpise, kar pomeni, da ob skrbnem ravnanju pogodbe ne bi sklenila, in da je bila zato že od prejema denarnega zneska nepoštena, je pravilen.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window