AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-218/98 - Sodba Vrhovnega sodišča št. U 315/95 z dne 4.6.1998

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-169/93 z dne 30. 6. 1994 (OdlUS III,82), št. U-I-147/93 z dne 19. 1. 1995 (OdlUS IV,5).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-218/98
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US19134
GESLA
Denacionalizacija, podjetij. Denacionalizacija, določitev zavezanca. Premoženje in sredstva po ZDen. Ovire za vračanje nepremičnin v naravi. Pravica do zasebne lastnine. Varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic. Predhodno izčrpanje vseh pravnih sredstev kot procesni pogoj za vložitev ustavne pritožbe. Pravica do svobodne gospodarske pobude.
NAPADENI AKT
Sodba Vrhovnega sodišča št. U 315/95 z dne 4.6.1998
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sodba Vrhovnega sodišča se odpravi. Zadeva se vrne Vrhovnemu sodišču v novo odločanje.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče ne more presojati kršitev materialnega prava samih po sebi, pač pa le v primeru, če nepravilna uporaba zakona obenem predstavlja tudi kršitev katere od ustavnih pravic. Glede vprašanja, kakšno ustavnopravno varstvo mora uživati pravica zahtevati vrnitev podržavljenega premoženja, je Ustavno sodišče že v prvih zadevah, v katerih je ocenjevalo ustavnost posameznih določb ZDen, sprejelo stališče, da pravica do denacionalizacije pomeni upravičenje, ki ima svoj temelj v ustavni pravici do lastnine. V skladu s tem stališčem je lahko poseg v pravico do denacionalizacije tudi poseg v ustavno pravico. Glede na to, da je irelevantno, v kakšni pojavni obliki se nahajajo sredstva podržavljenih podjetij v pravnih osebah, je na podlagi drugega odstavka 51. člena in prvega odstavka 37. člena ZDen šteti tudi pravno osebo, ki je prvotno obliko sredstev zamenjala za drugo obliko sredstev, še vedno za zavezanca za denacionalizacijo v obsegu, v kakršnem je ta sredstva obdržala. Načelo ZDen, da se premoženje primarno vrača v naravi, izhaja iz namena zakonodajalca, da se z denacionalizacijo popravijo krivice, storjene s podržavljenjem premoženja. Obstoj možnosti vračila v naravi (kar naj bi predstavljala tudi denacionalizacija v obliki nadomestnega premoženja) po navedenih določbah ZDen daje upravičencem do denacionalizacije pravno varovana upravičenja, da se jim premoženje vrne v taki obliki. Zato napačna interpretacija določb ZDen, zaradi katere je Vrhovno sodišče denacionalizacijskim upravičencem odreklo vrnitev podržavljenega premoženja v obliki nadomestnega premoženja, predstavlja kršitev 33. člena Ustave. Izčrpanje pravnih sredstev po 51. členu ZUstS se nanaša na pravna sredstva, ki so učinkovita za varstvo pritožnikove ustavne pravice ob vložitvi ustavne pritožbe, takih sredstev pa pritožniki v obravnavanem primeru nimajo na razpolago in je torej treba šteti, da so bila pravna sredstva izčrpana. V navedenem primeru bi namreč moral upravni organ druge stopnje, ki je po tretjem odstavku 60. člena Zakona o upravnem sporu (Uradni list RS, št. 50/97) vezan na pravno mnenje sodišča in na njegova stališča, ki se tičejo postopka, pri ponovnem odločanju o pritožbi zoper odločbo upravnega organa prve stopnje ugoditi pritožbi zavezanca do denacionalizacije, take odločbe pa pritožniki glede na navedeno pravno stališče Vrhovnega sodišča ne bi mogli uspešno izpodbijati. Enako pravno stališče je Ustavno sodišče sprejelo že v odločbi št. Up-61/94 z dne 1.12.1994 (OdlUS III, 129). Po njeni pravnomočnosti bi nastala v smislu navedenih določb ZDen kršitev ustavne pravice do zasebne lastnine.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window