AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS sodba in sklep II Ips 350/92 - odgovornost družbenopolitične skupnosti - odgovornost za ravnanje uradne osebe - policist - zloraba pooblastil - storitev kaznivega dejanja - povrn...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
11.11.1992
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS sodba in sklep II Ips 350/92
INTERNA OZNAKA
VS0018867
SENAT, SODNIK
Francka Strmole Hlastec (preds.), dr. Boris Strohsack (poroč.), Tit Stanovnik, Janez Šlibar, Nada Šval
INSTITUT VSRS
odgovornost družbenopolitične skupnosti - odgovornost za ravnanje uradne osebe - policist - zloraba pooblastil - storitev kaznivega dejanja - povrnitev nepremoženjske škode - razžalitev dobrega imena in časti - okrnitev svobode - pravice osebnosti - višina odškodnine
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO - OSEBNOSTNE PRAVICE
IZREK
Reviziji tretje tožene stranke se deloma ugodi in se sodbi sodišča druge in prve stopnje (slednja v doslej nerazveljavljenem delu) v delu, v katerem je tretji toženi stranki naloženo tudi plačilo 1.329,10 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 1.7.1989 dalje do plačila, razveljavita in se tožba v tem delu proti tretjemu tožencu zavrže, sicer se reviziji tretje tožene stranke (v preostalem delu) in prve tožene stranke (v celoti) zavrneta kot neutemeljeni.

Tožeča stranka je dolžna tretji toženi stranki povrniti njene revizijske stroške v znesku 1.800,00 SIT, v roku 15 dni, da ne bo izvršbe.
JEDRO
Prav način izvršitve obravnavanega škodnega dejanja pomeni zvezo med vlogo, pozicijo in situacijo delavca na delu (v funkciji miličnika) in njegovim škodljivim dejanjem, saj brez te zveze drugi toženec ne bi bil v dejanski možnosti, da sploh stori škodno dejanje. Drugi toženec je zlorabil pooblastila. Prva tožena stranka pa odgovarja oškodovancu tudi za takšna ravnanja svojih uslužbencev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window