AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 299/2011 - zavarovalna pogodba – splošni pogoji – sprememba splošnih pogojev – tipska pogodba – dopuščena revizija

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
2.7.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 299/2011
INTERNA OZNAKA
VS0016179
SENAT, SODNIK
Anton Frantar (preds.), Karmen Iglič Stroligo (poroč.), mag. Nina Betetto, dr. Ana Božič Penko, mag. Rudi Štravs
INSTITUT VSRS
zavarovalna pogodba – splošni pogoji – sprememba splošnih pogojev – tipska pogodba – dopuščena revizija
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO – ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
Reviziji se ugodi in se izpodbijana sodba spremeni:

- tako, da se pritožbi tožene stranke ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v prvem odstavku I. točke izreka spremeni tako, da se tožbeni zahtevek zavrne, pritožba tožeče stranke pa se zavrne in se v drugem odstavku I. točke izreka potrdi sodba sodišča prve stopnje, odločitev o stroških postopka v II. točki izreka sodbe prve stopnje pa se spremeni tako, da mora tožeča stranka v 15 dneh, od vročitve sodbe, povrniti toženi stranki njene stroške v znesku 54,25 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega naslednjega dne po izteku roka za izpolnitev obveznosti, določenega v tej točki izreka, do plačila;

- v odločitvi o pritožbenih stroških tako, da mora tožeča stranka v 15 dneh, od vročitve sodbe, povrniti toženi stranki njene pritožbene stroške v znesku 154,80 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega naslednjega dne po izteku roka za izpolnitev obveznosti, določenega v tej točki izreka, do plačila.

Tožeča stranka mora v 15 dneh, od vročitve te sodbe, povrniti toženi stranki njene revizijske stroške v znesku 485,25 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega naslednjega dne po izteku roka za izpolnitev obveznosti, določenega v tej točki izreka, do plačila.
JEDRO
Splošni pogoji, ki jih določi en pogodbenik, bodisi da so vsebovani v formularni pogodbi bodisi da se pogodba nanje sklicuje, dopolnjujejo posebne dogovore med pogodbenikoma. Z vključitvijo splošnih pogojev pogodbe v konkretno pogodbeno razmerje, ti pogoji oziroma določila postanejo pogodbena pravila.

Ker sprememba splošnih pogojev pomeni obenem tudi spremembo pogodbe, (enostranska) sprememba zavarovalnih pogojev ne vpliva na že obstoječa zavarovanja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window