Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba X Ips 27/2011 - elektronske komunikacije – telekomunikacije – dovoljena revizija - pomembno pravno vprašanje - veljavnost odločbe o ponovni - določitvi OPTM – odso...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
11.7.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba X Ips 27/2011
INTERNA OZNAKA
VS1013805
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
elektronske komunikacije – telekomunikacije – dovoljena revizija - pomembno pravno vprašanje - veljavnost odločbe o ponovni - določitvi OPTM – odsotnost razveljavitve prejšnje odločbe o določitvi OPTM - splošni akt o določitvi upoštevnega trga – določen oziroma določljivo opredeljen upoštevni trg – analiza upoštevnih trgov – seznanitev z listinami in dokazi
PODROČJE VSRS
TELEKOMUNIKACIJE – UPRAVNI SPOR
IZREK
I. Revizija se zavrne.

II. Tožeča stranka sama trpi svoje stroške revizijskega postopka.
JEDRO
Po presoji Vrhovnega sodišča iz določb ZEKom (prvi odstavek 21. člena, prvi odstavek 22. člena, četrti odstavek 22. člena) izhaja, da nova regulatorna odločba o (ponovni) določitvi OPTM po naravi stvari nadomesti prejšnjo odločbo o določitvi OPTM. Če Agencija v novi odločbi prejšnje regulatorne odločbe ne razveljavi, to na zakonitost nove regulatorne odločbe ne vpliva, saj iz narave pravnega odločanja pri predhodni regulaciji trga izhaja, da ko se uveljavi nova regulatorna odločba, ki je izdana na podlagi določb ZEKom (četrti odstavek 22. člena), prejšnja regulatorna odločba preneha veljati sama po sebi.

Po presoji Vrhovnega sodišča iz 21. člena ZEKom izhaja, da Agencija z analizo podrobneje opredeli upoštevni trg, ki je s splošnim aktom že določen oziroma določljivo opredeljen (tako Vrhovno sodišče kot tudi v zadevi X Ips 492/2008).

Predhodna določba prvega odstavka 4. člena Splošnega akta 2008 ima po presoji Vrhovnega sodišča določno vsebino in jo je z razlago mogoče enopomensko opredeliti ter določa, da je predmetni upoštevni trg lahko predmet predhodnega urejanja, če prestane test (v Priporočilu predpisanih) treh meril, odkazuje pa na uporabo Splošnega akta 2004, ki pa v 15. točki 3. člena predmetni upoštevni trg izrecno določa. Glede na to je bil v obravnavani zadevi predmetni upoštevni trg določljivo opredeljen s Splošnim aktom, Agencija pa je z analizo le podrobneje opredelila, kateri produkti oziroma storitve se na njem nahajajo glede na trenutno stanje tehnologije in konkurence.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window