AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-57/92 - Zakon o dedovanju kmetijskih zemljišč in zasebnih kmetijskih gospodarstev (kmetij) (Ur. list SRS, št. 26/73 in 1/86) (ZDKZ)

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi so bile s sklepi ustavnega sodišča z dne 9/6-1994, 31/3-1994 in 30/6-1994 pridružene zadeve U-I-74/94, U- I-43/94 in U-I-79/94 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-57/92
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17273
GESLA
Načelo socialne države. Socialne in ekonomske funkcije srednjih kmetij. Enakost pred zakonom. Določanje posebnih zakonskih pravil za dedovanje kmetijskih zemljišč in zasebnih gospodarstev. Omejevanje svobode oporoke in pravice do dedovanja kmetijskih zemljišč. Zaščitene kmetije.
NAPADENI AKT
Zakon o dedovanju kmetijskih zemljišč in zasebnih kmetijskih gospodarstev (kmetij) (Ur. list SRS, št. 26/73 in 1/86) (ZDKZ)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 76/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
1. Zakon o dedovanju kmetijskih zemljišč in zasebnih kmetijskih gospodarstev (kmetij) se razveljavi. 2. Razveljavitev določb 4., 5. in 6. odstavka 3. člena ter 6., 7., 8. in 10. člena začne učinkovati naslednji dan po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije, razveljavitev ostalih določb pa po preteku enega leta po objavi.
EVIDENČNI STAVEK
1. Ni v nasprotju z ustavo, če zakon določa posebna pravila za dedovanje kmetijskih zemljišč in zasebnih gospodarstev, ker s tem uresničuje opredelitev Slovenije kot socialne države (2. člen ustave) in opredeljuje posebne socialne in ekonomske funkcije srednjih kmetij (67. in 71. člen Ustave). 2. Če zakon določa omejevanje oporočiteljeve svobode in pravico do dedovanja kmetijskih zemljišč, ni kršeno načelo enakosti pred zakonom (14. člen Ustave), ker uveljavlja razlikovanje na temelju splošno priznanih posebnosti dejanskega stanja. 3. V nasprotju z načeli pravne države je omejevanje oporočnega razpolaganja, dedne in lastninske pravice, če ukrepi in merila niso določno ali vsaj določljivo opredeljeni z zakonom.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window