Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Revija Revus

Jusnaturalizam i pravni pozitivizam

O AVTORJU
1909–2004 | Pokojni profesor pravne in politične filozofije na Univerzi v Torinu
AVTOR
Norberto Bobbio
SOAVTOR
TIP DOKUMENTA
Strokovni članki
KLJUČNE BESEDE
naravnopravništvo, pravni pozitivizem, ideologija, teorija, metodologija
KEYWORDS
jusnaturalizam, pravni pozitivizam, ideologija, teorija, metodologija
NASLOV SEKCIJE
Pravna metodologija
SECTION
Legal methodology
PUBLIKACIJA
revija Revus
ŠTEVILKA PUBLIKACIJE ABS
26
LETO
2015
ZALOŽNIK
Klub Revus - Center za raziskovanje evropske Ustavnosti in demokracije
POVZETEK
Naravnopravništvo in pravni pozitivizem. Avtor zatrjuje, da je odnos med naravnopravništvom in pravnim pozitivizmom večplasten in da je samo po enem od pogledov njun odnos izključujoč. V ta namen v razpravi najprej razlikuje med tremi pojmovanji naravnega prava in pravnega pozitivizma, in sicer med ideologijo, teorijo in načinom preučevanja prava (ali metodo). Nato pokaže, da resnično nasprotje predstavljata zgolj pojmovanji naravnopravništva in pravnega pozitivizma kot ideologij.  Na koncu nas posebej posvari še pred prenagljenostjo sodb o naravnopravniški ali pozitivnopravniški naravnanosti posameznih avtorjev – te sodbe so namreč odvisne od tega, ali avtorje presojamo po njihovi ideologiji, teoriji ali metodologiji. | Delo je bilo sprva objavljeno v izvirniku kot Giusnaturalismo e positivismo giuridico, Rivista di diritto civile VIII (1962): 503–515, ta hrvaški prevod pa v knjigi: Norberto Bobbio, Eseji iz teorije prava (Split: Logos, 1988).
SUMMARY
Autor tvrdi da je odnos između jusnaturalizma i pravnog pozitivizma višeslojan te da je isključujuć u samo jednom pogledu. Kako bi to pokazao, raspravu započinje razlikovanjem triju shvaćanja prirodnog prava i pravnog pozitivizma, tj. kao ideologija, teorija i načina izučavanja prava (ili metoda). Potom ukazuje na to da su jusnaturalizam i pravni pozitivizam suprotni samo kao ideologije. Konačno, autor upozorava na brzoplete karakterizacije pojedinih autora kao jusnaturalista ili pravnih pozitivista – njihova karakterizacija, na kraju, ovisi o tome ocjenjujemo li njihovu ideologiju, teoriju ili metodologiju. | Ovaj je prijevod objavljen prvotno u knjizi: Norberto Bobbio, Eseji iz teorije prava (Split: Logos, 1988).
TITLE

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window