AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 183/93 - zahteva za varstvo zakonitosti - kršitev materialnega zakona

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
9.3.1994
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 183/93
INTERNA OZNAKA
VS20118
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zahteva za varstvo zakonitosti - kršitev materialnega zakona
PODROČJE VSRS
POPRAVA KRIVIC - KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
Zahtevi javnega tožilca Republike Slovenije za varstvo zakonitosti se ugodi in se pravnomočna sodba Vrhovnega sodišča LRS, posebnega senata za sojenje kaznivih dejanj po ZTŠS iz leta 1946 spremeni tako, da se obsojeni po čl. 350 točka 1 ZKP oprosti obtožbe, da je v času od osvoboditve do decembra 1945 v T. opustil prijavo pristojnim oblastem najmanj 1645,25 m različnega manufakturnega blaga, zlasti flanele, barhenta in najbolj iskanega volnenega blaga, nadalje 1432 omotov različnega sukanca in na drugi strani seznama I. v spisu navedenega blaga, zlasti flanelastih rjuh ter moškega in ženskega perila, držal to manufakturno blago skrito na podstrešju in prikrival pred strankami zlasti zimsko blago, po katerem se je najbolj povpraševalo, tudi od tiste zaloge, ki jo je bil prijavil ter prodajal to blago večinoma le svojim stalnim odjemalcem, torej postopal v nameri, da se z opustitvijo obvezne prijave, s prikrivanjem in kopičenjem ter omejevanjem prodaje odtegne blago iz prometa in se mu s tem cena zviša in da se prepreči normalni gospodarski promet s temi gospodarskimi dobrinami, pri čemer je namen tega njegovega gospodarskega delovanja bil ta, da se izkoristijo izredne razmere, nastale zaradi vojnega stanja in posledic fašistične okupacije in tako na škodo narodnih koristi doseže nesorazmerna imovinska korist in da se ovira, onemogoča in spravlja v nevarnost pravilno in hitro poslovanje, kar bi moglo škodovati koristim narodnega gospodarstva in državni gospodarski politiki, pri čemer je ravnal zoper ljudske koristi s posebno brezobzirnostjo, s čemer naj bi storil zločinstvo po čl. 1 točka 1 in čl. 2 točka 12 ZTŠS.

Stroški kazenskega postopka obremenjujejo proračun.
JEDRO
Samo navajanje zakonskih znakov kaznivega dejanja brez opisa konkretnega ravnanja, na katera bi se ti znaki lahko navezovali ni vsebovalo vseh znakov očitanega kaznivega dejanja po čl. 1 t. 1 in čl. 2 točka 12 ZTŠS in zato ni bilo kaznivo dejanje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window