Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS Sodba I Ips 42419/2011-128 - bistvena kršitev določb kazenskega postopka - sestava sodišča - predobravnavni narok - razpis predobravnavnega naroka - priznanje obtoženca na glav...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
26.2.2015
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS Sodba I Ips 42419/2011-128
INTERNA OZNAKA
VS2007367
SENAT, SODNIK
Branko Masleša (preds.), Maja Tratnik (poroč.), mag. Kristina Ožbolt, Marko Šolri, Vesna Žalik
INSTITUT VSRS
bistvena kršitev določb kazenskega postopka - sestava sodišča - predobravnavni narok - razpis predobravnavnega naroka - priznanje obtoženca na glavni obravnavi - premoženjskopravni zahtevek - odločitev o premoženjskopravnem zahtevku - plačilo terjatev iz neplačanega davka - zahteva za varstvo zakonitosti - izčrpanje pravnih sredstev
PODROČJE VSRS
KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
Zahtevi za varstvo zakonitosti se ugodi, sodba Okrožnega sodišča na Ptuju I K 42419/2011 z dne 24. 2. 2014 se razveljavi in zadeva vrne Okrožnemu sodišču na Ptuju v novo sojenje.
JEDRO
Namen zakonodajalca z uveljavitvijo novega petega odstavka 420. člena ZKP ni bil omejiti vrhovnega državnega tožilca pri vlaganju zahteve za varstvo zakonitosti, temveč nasprotno, ohraniti možnost, da vrhovni državni tožilec (lahko) deluje kot korektiv v primerih, kadar stranke niso izpolnile pogojev iz petega odstavka 420. člena ZKP. Zato je treba to določbo razlagati na način, da pogoj iz navedene določbe ne velja za vrhovnega državnega tožilca.

Pri predobravnavnem naroku gre za fazo kazenskega postopka, ki je namenjena razjasnitvi določenih dejanskih in pravnih vprašaj pred začetkom glavne obravnave, zato sodišče ne more (ponovno) razpisovati predobravnavnega naroka, ko je ta že bil opravljen in je glavna obravnava že bila začeta.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window