Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-117/00 - Zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic (Uradni list RS, št. 13/2000) (ZLPZ)

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-117/00
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US20765
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Načelo varstva zaupanja v pravo. Načela pravne države. Lastnina, družbena lastnina. Lastnina, lastninjenje zavarovalnic. Zavarovalništvo, lastninjenje zavarovalnic. Ustavno sodišče, začasna odredba, zakon. Pridobljene pravice. Pričakovalne pravice. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Javni interes. Načelo pravne varnosti. Zavarovalništvo, upravljanje zavarovalnic. Ustavno sodišče, presoja postopka sprejemanja splošnega akta. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic (Uradni list RS, št. 13/2000) (ZLPZ)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 44/2000, Uradni list RS, št. 40/2001 in OdlUS X, 77
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba LEK Tovarna farmacevtskih in kemičnih izdelkov, d.d., Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic (Uradni list RS, št. 13/2000) se razveljavi.
EVIDENČNI STAVEK
Pri zavarovalnicah je bilo leta 1990 pa podlagi zakona (Zakon o temeljih sistema premoženjskega in osebnega zavarovanja - ZTSPOZ90) izvedeno le preoblikovanje iz nekdanje zavarovalne skupnosti v delniško družbo kot eno od pravnoorganizacijskih oblik, ki so tipične za zasebnolastninski sistem, ni pa bila izvedena druga operacija, ki je bistvena za lastninsko preoblikovanje, namreč olastninjenje družbenega kapitala, torej določitev upravičencev do deleža v osnovnem kapitalu zavarovalnice, ki predstavlja družbeni kapital nekdanje zavarovalne skupnosti, saj je tak postopek preprečila izrecna določba zakona, ki je napovedala tudi sprejem posebnega zakona, ki naj bi uredil to vprašanje. Zato je poseben zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic nujen. Pri tem pa bi moral upoštevati ureditev v ZTSPOZ90 (123. in 123.a člen): omogočati bi moral transformacijo "nenominiranega družbenega kapitala" v zavarovalnici v kapitalske vložke znanih (nominiranih) ustanoviteljev in zavarovancev; le v tistem delu, kjer titularja lastnine ne bi bilo mogoče najti na tak način, bi ga lahko določil zakon. S tem, ko je zakon prezrl njihove "pričakovalne pravice" do pridobitve lastninske pravice, je kršil 33. člen Ustave. Kršen je tudi 2. člen Ustave in sicer načelo varstva zaupanja v pravo, saj so pobudniki utemeljeno lahko pričakovali, da jim pravic, zagotovljenih že s 123. členom ZTSPOZ90, zakon ne bo odvzel brez razloga, utemeljenega v javnem interesu. ZTSPOZ90 je namreč postal sestavni del pravnega reda Republike Slovenije in pobudniki se utemeljeno sklicujejo na to, da so se zanašali na njegove določbe v zvezi s preoblikovanjem zavarovalnih skupnosti in še posebej na določbe drugega in tretjega odstavka 123. člena tega zakona, ki jim priznava določena premoženjska upravičenja v zavarovalnicah, upoštevajoč določbo 123.a člena navedenega zakona pa pričakovali, da bo bodoči napovedani zakon preoblikovanje družbenega kapitala v zavarovalnicah uredil tudi ob spoštovanju v ZTSPOZ90 že predvidenih premoženjskih upravičenj. Ni pravne varnosti, če ni mogoče zaupati v veljavno pravo in če se ni mogoče zanesti na veljavne predpise. Posledica nesprejema napovedanega zakona ne more biti odvzem že priznanih pravic (upravičenj). Še zlasti pa dolgotrajnost sprejemanja takega zakona sama po sebi ne more biti utemeljen razlog za kaj takega. Glede zatrjevane kršitve drugega odstavka 14. člena Ustave, ker naj bi zakonodajalec v podobnem primeru bank enake pravice prejšnjih ustanoviteljev bank spoštoval, pa je treba upoštevati, da kljub določeni podobnosti ni šlo za enake organizacije, zato je sklicevanje na načelo enakosti lahko utemeljeno le tam in toliko, kolikor gre res za enako dejansko in pravno situacijo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window