Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-520/16 - Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Ip 324/2016 z dne 9. 3. 2016

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-520/16
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US31157
GESLA
1.5.51.2.10 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Razveljavitev/odprava izpodbijanega akta in vrnitev v novo odločanje. 1.4.14.3 - Ustavno sodstvo - Postopek - Stroški - Stroški postopka. 5.3.13.19 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Procesna jamstva, pravica do obrambe in poštenega sojenja „(19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31)“ - Načelo kontradiktornosti.
NAPADENI AKT
Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Ip 324/2016 z dne 9. 3. 2016
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
GRADBENIŠTVO Franc Rifelj s.p.
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
1. Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Ip 324/2016 z dne 9. 3. 2016 se razveljavi in zadeva se vrne Višjemu sodišču v Ljubljani v novo odločanje.   2. Pritožnik in nasprotna udeleženka sama nosita svoje stroške postopka z ustavno pritožbo.
EVIDENČNI STAVEK
Zahteva 22. člena Ustave, ki med drugim varuje pravico do izjave, katere predpogoj je pravica do informacije, je uporaba metode vročanja, ki zagotovi realno pričakovanje, da se bo naslovnik s sodnim pisanjem pravočasno seznanil in bo mogel uresničiti svojo pravico do izjave v postopku. Ključno vprašanje v obravnavani zadevi je, ali je Višje sodišče z razlago dalo zakonskemu besedilu, ki ureja možnost elektronskega vročanja, z vidika realne možnosti pritožnika, da se pravočasno seznani z izdanim sklepom o izvršbi in da nanj pravočasno odgovori, tako trd in omejujoč pomen, da je s tem kršilo pritožnikovo človekovo pravico do enakega varstva pravic. Višje sodišče je štelo, da lahko domnevano soglasje stranke za elektronsko vročanje v enem postopku temelji na strankini uporabi elektronske poti v nekem nepovezanem predhodnem postopku. S tem stališčem je razširjajoče in v škodo pritožnika razlagalo zakonsko določbo o vročanju sodnih pisanj v e-predal. Pri tem ni upoštevalo, da je možnost elektronskega vročanja sodnih odločb v izvršbah razmeroma nova in da bo razumna predvidljivost elektronskega vročanja otežena ves čas vzporednega izvajanja vročanja pisanj v fizični obliki in elektronskega vročanja. Od strank sodnih postopkov, ki niso profesionalci, se sme v zvezi z vročanjem pričakovati le povprečna skrbnost. Dolžnik ne krši povprečne skrbnosti, če se z dostavljenim pisanjem ni seznanil, ker v okoliščinah primera vročanja po elektronski poti ni mogel razumno pričakovati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window