Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba III U 372/2011 - gradbeno dovoljenje - gradnja nezahtevnega objekta - stranka v postopku - stranski udeleženec - pravni interes - razveljavitev 74.b člena ZGO-1

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
21.9.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba III U 372/2011
INTERNA OZNAKA
UN0020839
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
gradbeno dovoljenje - gradnja nezahtevnega objekta - stranka v postopku - stranski udeleženec - pravni interes - razveljavitev 74.b člena ZGO-1
PODROČJE VSRS
GRADBENIŠTVO
IZREK
I. Tožbi se ugodi, sklep Upravne enote Koper št. 351-81/2009-22 z dne 15. 6. 2011 se odpravi in se zadeva vrne istemu organu v ponovni postopek.

II. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti stroške tega postopka v znesku 420,00 EUR v roku 15 dni od vročitve te sodbe, od poteka tega roka dalje do plačila z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

III. Zahteva stranke z interesom za povrnitev stroškov tega postopka se zavrne.
JEDRO
V obravnavanem primeru o tožnikovem pravnem položaju, temelječem na zatrjevani pravici do udeležbe v postopku, do učinkovanja navedene razveljavitve ZGO-1, še ni bilo pravnomočno odločeno, saj ne gre za primer, ko bi tožnik že v postopku za izdajo gradbenega dovoljenja zahteval, da se mu omogoči udeležba, pa bi bila ta zahteva do začetka učinkovanja razveljavitev določb ZGO-1 pravnomočno zavrnjena. O predlogu za obnovo postopka še ni bilo pravnomočno odločeno. V ponovnem postopku bo moral prvostopenjski organ upoštevati, da tožnikove vloge ne bo mogoče zavreči iz razloga, da je po (razveljavljeni) določbi 74.b člena ZGO-1 stranka v postopku izdaje gradbenega dovoljenja za nezahteven objekt samo investitor, ampak bo moral presoditi ali imata tožnika pravni interes v smislu 43. člena ZUP.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window