Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep III Ips 118/98 - oškodovanje družbene lastnine - pristojnost Agencije RS za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij - plačilo kupnine - zamudne obresti - p...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
23.12.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep III Ips 118/98
INTERNA OZNAKA
VS40314
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
oškodovanje družbene lastnine - pristojnost Agencije RS za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij - plačilo kupnine - zamudne obresti - pobot - zapadlost terjatev - vrnitev posojila
PODROČJE VSRS
LASTNINJENJE - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
1./ Reviziji se delno ugodi, sodbi sodišč druge in prve stopnje se v odločitvah o razveljavitvi odločbe tožene stranke z dne 30.11.1995 štev... v delu, v katerem je ta naložila tožeči stranki, da mora povečati začetni družbeni kapital za 27.025.614,26 SIT, ter o stroških prvostopnega in pritožbenega postopka, razveljavita in zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. 2./ Odločanje o stroških revizijskega postopka se pridrži za končno odločitev. r a z s o d i l o V ostalem delu (razveljavitev odločbe, s katero je tožena stranka naložila tožeči stranki, da mora povečati začetni družbeni kapital za 2.708.941,90 SIT) se revizija zavrne.
JEDRO
(Morda) neupravičeno izplačilo iz družbenopravne osebe, vendar ne v okviru njenega lastninskega preoblikovanja, je lahko oškodovanje družbenega premoženja, vendar ne po 48.a čl. ZLPP. Zato Agencija ni pristojna odločiti v takšnem primeru po 48.c členu ZLPP. 2. Če prodajalec od prepozno plačane kupnine ne zahteva plačila zamudnih obresti, je to oškodovanje družbene lastnine po 2.tč. 48.a čl. ZLPP.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window