Navigacija

Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 107-5007/1999, stran 16494 DATUM OBJAVE: 24.12.1999

VELJAVNOST: od 1.1.2000 / UPORABA: od 1.1.2000

RS 107-5007/1999

Verzija 5 / 5

Čistopis se uporablja od 1.1.2008 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 19.1.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 107/99, 123/03, 43/04 - odl. US, 26/06, 112/07

Časovnica

Na današnji dan, 19.1.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.1.2008
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

5007. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč

 
 
Na podlagi 58. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/48, 32/85 in 33/86), v zvezi s 56. členom zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), dogovora o usklajevanju meril za določanje območij, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in meril za določanje višine tega nadomestila (Uradni list SRS, št. 16/86), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90) ter 16. člena statuta Občine Ig je Občinski svet občine Ig na 7. redni seji dne 20. 12. 1999 sprejel
 

O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč

 

I. SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

 
Ta odlok določa območja na katerih se v Občini Ig plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo), merila za določitev višine nadomestila neposrednih uporabnikom stavbnih zemljišč ter merila za popolno in delno oprostitev plačila nadomestila.
 

2. člen

 
Osnova za izračun nadomestila je površina zazidanega stavbnega zemljišča (funkcionalne enote), ki je lahko v zgradbi ali izven nje, ki se uporablja za stanovanjski, počitniški ali poslovni namen:
 
1.
v zgradbi je površina funkcionalne enote čista tlorisna površina vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani (stanovanje, poslovni prostor, garaža...). Upoštevajo se samo zgradbe, ki so zgrajene najmanj do tretje gradbene faze,
 
2.
izven zgradbe je površina funkcionalne enote skupna površina funkcionalno povezanih zemljišč (parkirišča, nepokrita skladišča, delavnice na prostem, igrišča...), ki je namenjena poslovni dejavnosti.
 
Osnova za izračun nadomestila so:
 
-
zazidana stavbna zemljišča, ki so tista zemljišča na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objeti gospodarske javne infrastrukture.
 
-
nezazidana stavbna zemljišča, za katere je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjena za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
 
V primeru, da gre za zemljiško parcelo, na kateri stoji stavba se nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča odmeri od površine, ki se izračuna tako, da se od celotne površine zemljiške parcele odšteje površina gradbene parcele, če je le-ta določena oziroma površina fundusa pomnožena s faktorjem 1,5. Za takšen preostanek površine se bo nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča odmerjalo samo v primeru, če je s prostorskim izvedbenim aktom določeno, da ga je mogoče opredeliti kot samostojno gradbeno parcelo.
 

3. člen

 
Višina nadomestila za funkcionalno enoto se določi tako, da se upošteva površina, skupno število točk po merilih iz tega odloka, vrednost točke, ki jo določi občinski svet in oprostitve, ki so določene na podlagi tega odloka.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window