Navigacija

Pravilnik o določanju zavarovalnih osnov in postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 45-2088/2000, stran 6273 DATUM OBJAVE: 27.5.2000

RS 45-2088/2000

 
 

2088. Pravilnik o določanju zavarovalnih osnov in postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove

 
 
Na podlagi osmega odstavka 209. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99) izdaja minister za finance v soglasju z ministrom za delo, družino in socialne zadeve
 

P R A V I L N I K
o določanju zavarovalnih osnov in postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove

 

1. člen

 
Ta pravilnik podrobneje določa zavarovalne osnove za plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in postopek za razvrščanje v zavarovalne osnove za zavarovance iz 15. in 16. člena (samozaposleni in kmetje) zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99 – v nadaljnjem besedilu: zakon).
 

2. člen

 
(1)
Uvrstitev v zavarovalno osnovo se za zavarovance iz 15. člena zakona (samozaposleni) določi na podlagi zadnje odmerne odločbe o davku iz dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: odmerna odločba) oziroma zadnjega obračuna davka iz dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: obračun davka) in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša davek iz dejavnosti.
 
(2)
Ne glede na prejšnji odstavek se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance, katerim se osnova za davek od dohodkov iz dejavnosti ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, določi na podlagi zadnje odločbe o odmeri dohodnine oziroma tudi podatka o znesku prispevkov, plačanih s strani države, in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine.
 
(3)
Ne glede na prvi odstavek se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance iz drugega odstavka 15. člena zakona (poslovodne osebe in družbeniki) določi na podlagi odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine.
 
(4)
Zavarovalna osnova zavarovanca iz prvega odstavka se določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odmerne odločbe oziroma obračuna davka brez upoštevanja obveznih prispevkov za socialno varnost, ki bi morali biti plačani (v nadaljnjem besedilu: prispevki) ter brez znižanj oziroma olajšav v skladu z zakonom o dohodnini (Uradni list RS, št. 71/93, 2/94 – pop., 1/95 – odl. US, 2/95 – odl. US, 7/95, 14/96 – odl. US, 18/96, 44/96, 68/96 – odl. US, 82/97 – odl. US, 87/97, 36/99 – odl. US).
 
(5)
Ne glede na prejšnji odstavek se zavarovalna osnova zavarovanca iz drugega in tretjega odstavka določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov ter brez znižanj oziroma olajšav v skladu z zakonom o dohodnini.
 

3. člen

 
(1)
Uvrstitev v zavarovalno osnovo se za zavarovance iz 16. člena zakona (kmetje) določi na podlagi zadnje odločbe o odmeri davka od dohodka iz kmetijstva, obvestila o višini katastrskega dohodka za napoved za odmero dohodnine, odmerne odločbe, obračuna davka, odločbe o odmeri dohodnine in podatka o znesku prispevkov, plačanih s strani države, in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri davka iz kmetijstva oziroma obvestilo o višini katastrskega dohodka za napoved za odmero dohodnine.
 
(2)
Zavarovalna osnova zavarovanca iz prejšnjega odstavka se določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odločbe o odmeri davka iz kmetijstva, obvestila o višini katastrskega dohodka za napoved za odmero dohodnine, odmerne odločbe, obračuna davka oziroma odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov ter brez znižanj in olajšav v skladu z zakonom o dohodnini.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window