AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-164/92 - Navodilo Izvršnega sveta Skupščine Mesta Ljubljane za opravljanje blagovnega prometa in storitev na začasni deponiji (Ur. list RS, št....

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-164/92
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17344
GESLA
Ocena zakonitosti podzakonskega predpisa, ki je prenehal veljati, po 47. členu Zakona o ustavnem sodišču. Ugotovitvena odločba z učinkom razveljavitve (47. čl.) Nadzor organov mesta nad urejanjem in vzdrževanjem javnih tržnic - dejavnost posebnega družbenega pomena (komunalne dejavnosti, 47. čl.). Cena komunalnih storitev. Pristojni organ za predpisovanje komunalnih taks. Enak gospodarski položaj subjektov na trgu. Izakazani pravni interes kot procesni pogoj za začetek postopka pred ustavnim sodiščem na podlagi pobude. Nepristojnost izvršilnega organa lokalne skupnosti za predpisovanje zadeve v pristojnosti predstavniškega organa lokalne skupnosti. Ločeno mnenje sodnika.
NAPADENI AKT
Navodilo Izvršnega sveta Skupščine Mesta Ljubljane za opravljanje blagovnega prometa in storitev na začasni deponiji (Ur. list RS, št. 14/91-I), 6., 9. in 10. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 20/95
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Gospodarska družba Geaprodukt d.o.o., Ljubljana in drugi
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Pobuda za oceno 10. člena Navodila Izvršnega sveta Skupščine Mesta Ljubljane za opravljanje blagovnega prometa in storitev na začasni deponiji se zavrže. Člen 6 Navodila ni bil v neskladju z Ustavo in zakonom. Člen 9 Navodila ni bil v skladu z Ustavo in zakonom. Ta ugotovitev ima učinek razveljavitve.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče zavrže pobudo, če izpodbijana določba splošnega akta ne posega neposredno v pravice, pravne interese oziroma pravni položaj pobudnika. Ni v skladu z ustavo in zakonom splošni akt, ki ga izda izvršilni organ lokalne skupnosti, če z njim ureja plačila za storitve javnih služb, katerih predpisovanje sodi v pristojnost predstavniškega organa lokalne skupnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window