AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba Cpg 1770/93 - posodbena pogodba - komodat - vrnitev stvari - reverz - naturalna restitucija

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
4.7.1995
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba Cpg 1770/93
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00478
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
posodbena pogodba - komodat - vrnitev stvari - reverz - naturalna restitucija
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
1. Pritožbi se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v izpodbijanem delu spremeni tako, da se glasi: "Sklep o izvršbi Temeljnega sodišča v Ljubljani, enote v Ljubljani, opr.št. VI Ig .... z dne 30.9.1992 se razveljavi v 1. točki izreka tudi za glavnico v višini 24.640,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi za čas od 30.5.1991 dalje in v 3. točki izreka tudi za izvršilne stroške v višini 6.143,40 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi za čas od 30.9.1992 dalje ter se v tem delu tožbeni zahtevek zavrne.

Tožeča stranka je dolžna toženi stranki povrniti pravdne stroške v višini 7.955,00 SIT, v roku 8 dni - z zakonitimi zamudnimi obrestmi za čas od 9. dne od vročitve prepisa sodbe (tj. od naslednjega dne po poteku paricijskega roka 8 dni) do plačila."

2. Tožeča stranka je dolžna toženi stranki povrniti pritožbene stroške v višini 12.585,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi za čas od 4.7.1995 do plačila, v roku 8 dni.
JEDRO
Reverz je pismeno potrdilo o prevzemu blaga (katerega je po odrabi potrebno vrniti). Značilno za posodbeno pogodbo je, da je kavza brezplačna uporaba v korist komodatarja, da je predmet posodbe individualno določena stvar in da je vrnitvena dolžnost prinosniška dolžnost (vrnitveni predmet je prinosnina, vrnitveni kraj pa kraj, kjer je domicil upnika). Ker je predmet obveznosti individualno določena stvar, ima upnik primarno zahtevek na vrnitev izposojenih palet. Šele podrejeno, če ne bi uspel s takšnim zahtevkom, bi lahko namesto naturalne restitucije uveljavljal denarno nadomestilo (plačilo) kot odškodnino za izposojene, a ne tudi vrnjene palete.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window