Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-81/96 - Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 20/95) (ZDDPO), 2. odst. 18. čl., 2 stavek 2

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo odločitev št. U-I-62/95.

OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-81/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18831
GESLA
Načelo pravne države. Retroaktivnost zakona. Začasna odredba, zakon. Načelo koneksitete (razširitev pobude na lastno iniciativo Ustavnega sodišča). Ustavno sodišče, nepristojnost za oceno medsebojne skladnosti zakonov. Svoboda gospodarske pobude.
NAPADENI AKT
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 20/95) (ZDDPO), 2. odst. 18. čl., 2 stavek 2. odst. 4. čl., 1. in 4. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 27/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
SKB banka d.d., Ljubljana Ljubljanska banka Zasavje d.d., Trbovlje
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje zahteve, neupravičeni predlagatelj, sklep (2. odstavek 23. člena zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Razveljavijo se: 1. določba prvega odstavka 18. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dobička pravnih oseb, kolikor določa uporabo tega zakona za banke in hranilnice, ki predpisano kapitalsko ustreznost presegajo za več kot 20% (prvi stavek drugega odstavka 4. člena tega zakona) in to za čas do 8.4.1995; 2. določba drugega stavka drugega odstavka 4. člena istega zakona; 3. določba 7. člena istega zakona, kolikor velja tudi za obresti od dolgoročnih in kratkoročnih vrednostnih papirjev, ki so jih Republika Slovenija, občine ali javna podjetja izdala do 8.4.1995, in sicer pri obračunu davka od dobička pravnih oseb za leto 1995; 4. prvi člen Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku od dobička pravnih oseb.
EVIDENČNI STAVEK
Določba prvega odstavka 18. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 20/95) je, kolikor določa uporabo tega zakona tudi za banke in hranilnice, ki predpisano kapitalsko ustreznost presegajo za več kot 20%, in to za čas do 8.4.1995, v neskladju s 155. členom Ustave, zato ga je Ustavno sodišče v tem delu in glede teh zavezancev razveljavilo. Določbo drugega stavka drugega odstavka 4. člena istega zakona (o priznavanju posebnih rezervacij v odhodek) je Ustavno sodišče razveljavilo, ker je v neskladju z 2. in 14. členom Ustave. Določba 7. člena istega zakona je, kolikor velja tudi za obresti od dolgoročnih in kratkoročnih vrednostnih papirjev, ki so jih Republika Slovenija, občine ali javna podjetja izdali do 8.4.1995, in to pri obračunu davka od dobička pravnih oseb za leto 1995, v neskladju s členom 155 Ustave, zato jo je bilo v tem delu treba razveljaviti. Prvi člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 34/96) je zaradi razveljavitve, ki je razvidna iz 2. točke tega evidenčnega stavka, izgubil vsebinsko podlago in ga je Ustavno sodišče zato razveljavilo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window