Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 342/2005 - Poka hrustanca pogačice, verjetno na več mestih.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 342/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001540
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Oškodovanec je moral 14 dni po nezgodi počivati, dvakrat je bil rentgensko slikan, od tega enkrat na CT, kjer je bila prejeta doza nevarnega sevanja 7-krat večja kot pri navadnem rentgenskem slikanju, kar je zdravju škodljivo. Zaradi bolečin je jemal analgetike. Te je v času, ko je trpel hude bolečine, jemal redno, v času, ko je trpel občasne bolečine, pa le občasno. Več mesecev je opravljal fizioterapijo tako doma, kot tudi ambulantno, in sicer jo je opravljal 20 - krat. Opravil je 21 pregledov pri zdravnikih.
OPOMBA
II Ips 342/2005. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, star 20 let, avtomehanik, poškodovan, pri preskakovanju 2m visoke ovire na vojaškem poligonu, med služenjem vojaškega roka.
POŠKODBA
Poka hrustanca pogačice, verjetno na več mestih.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe kolena in goleni
STRAH
300.000,00 SIT Ob poškodbi je utrpel strah srednje intenzitete, ki je nato prešel v strah srednje intenzitete za izid zdravljenja. Slednji je trajal 3 do 4 mesece. Po tem času je prešel v strah lažje intenzitete.
TELESNE BOLEČINE
1.200.000,00 SIT Dva dni je trpel hude bolečine. Bolečine srednje intenzitete (tako stalne kot občasne) so trajale skupaj vsaj tri mesece in jih občasno čuti še sedaj. Lažje bolečine, ki jih čuti kot neugoden občutek na mestu izvora bolečin, je oškodovanec trpel ves preostali čas zdravljenja (aktivno zdravljenje je bilo končano 15.8.1996) in jih občasno še vedno čuti.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3.500.000,00 SIT Poškodba hrustanca, ki jo je utrpel oškodovanec, je vodila v popoškodbeno razmehčanje hrustanca in v hitrejšo obrabo sklepa. Oškodovanec mora vse svoje fizične aktivnosti prilagoditi kronični okvari kolena. Izogibati se mora daljšemu težjemu fizičnemu delu stoje ali med hojo, delu v počepu ali kleče, hoji navzdol ter drugim aktivnostim, kjer je obremenjeno koleno. Zaradi poškodbe oškodovanec ne more opravljati svojega poklica avtomehanika, saj ga ob počepih boli koleno. Zato je zamenjal službo in sedaj dela kot varnostnik. Tudi pri tem delu ima občasno težave, saj mora delati obhode. Zaradi poškodbe je pri oškodovancu podana 10% invalidnost. Njegove življenjske aktivnosti pa so zmanjšane še v večji meri, kot je ocenjena invalidnost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window