Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-204/00 - Ustavna pritožba A. A. zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Cpg 197/2000-3 z dne 21. 3. 2000 Ustavna pritožba družbe B. B. siste...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-204/00
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US20393
GESLA
Rok za dopolnitev nepopolnega predloga za prisilno poravnavo (člen 26/II ZPPSL). Konec postopka za prisilno poravnavo (člen 5/II ZPPSL). Pravni interes za začetek stečajnega postopka (člen 90/III). Enako varstvo pravic v postopku. Neutemeljen odstop od sodne prakse. Načelo prepovedi zlorabe pravic. "Enakost orožij" strank. Enakopravnost strank. Očitno napačno (arbitrarno) stališče. Pravica do zasebne lastnine. Ekonomska funkcija lastnine. Svobodna gospodarska pobuda. Podjetništvo. Neodvisnost sodnikov. Usklajenost pravnih aktov.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba A. A. zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Cpg 197/2000-3 z dne 21. 3. 2000 Ustavna pritožba družbe B. B. sistem, d.d. zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Cpg 197/2000-3 z dne 21. 3. 2000
OBJAVA
OdlUS IX, 312
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba A. A. zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Cpg 197/2000-3 z dne 21. 3. 2000 se zavrže. Ustavna pritožba družbe B. B. sistem, d.d. zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Cpg 197/2000-3 z dne 21. 3. 2000 se ne sprejme.
EVIDENČNI STAVEK
Pritožnica (sedaj stečajna dolžnica) izpodbijani sklep (glede uporabe 26/I člena ZPPSL) primerja s sodnimi odločbami v zadevah, ki z njeno niso primerljive, saj redno sodišče ni predhodno ugotovilo zlorabe (procesnih) pravic s strani teh predlagateljev. Zato je njena trditev, da naj bi šlo za neutemeljen odstop od sodne prakse, očitno neutemeljena. Uporaba načela prepovedi zlorabe pravic v postopku očitno tudi ni v neskladju z 22. členom Ustave. Uporaba tega načela v utemeljenih primerih celo izhaja iz zahteve po "enakosti orožij" strank in dolžnosti sodišča, da postopek vodi tako, da je zadoščeno zahtevi po enakopravnosti in procesnem ravnotežju strank. Eno izmed temeljnih načel pravdnega postopka, ki se smiselno uporablja tudi v stečajnem postopku, je prepoved zlorabe pravic (prvi odstavek 11. člena ZPP), torej za očitno napačno (arbitrarno) pravno stališče ne gre. Pritožnica v preostalem (glede uporabe 5/II, 34/II, 57. in 90/III člena ZPPSL) odstop od sodne prakse zgolj zatrjuje, ga pa ne izkaže. Tudi za očitno napačno (arbitrarno) pravno stališče v danem primeru ne gre, zakonska razlaga, na kateri temeljita obe stališči, namreč ni nemogoča. Višje sodišče je v izpodbijanem sklepu odgovorilo na vsa po njegovi razumni oceni za zadevo bistvena vprašanja in tako 22. člen Ustave tudi s tega vidika očitno ni bil kršen. Izpodbijana stališča sodišča sama po sebi niso v neposredni povezavi s pravico do zasebne lastnine in z ustavno zagotovljeno ekonomsko funkcijo lastnine ter svobodno gospodarsko pobudo. Ker pa je bilo ugotovljeno, da ta stališča niso očitno napačna (arbitrarna), izpodbijani sklep očitno tudi posredno ne krši 33., 67. ali 74. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window