Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS Sodba X Ips 364/2016 - dohodek iz zaposlitve - dohodek iz delovnega razmerja - opravljanje dejavnosti, ki je opredeljena kot javna služba - dohodek iz drugega pogodbenega...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
14.2.2018
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS Sodba X Ips 364/2016
INTERNA OZNAKA
VS00009559
SENAT, SODNIK
dr. Erik Kerševan (preds.), mag. Tatjana Steinman (poroč.), Nataša Smrekar
INSTITUT VSRS
dohodek iz zaposlitve - dohodek iz delovnega razmerja - opravljanje dejavnosti, ki je opredeljena kot javna služba - dohodek iz drugega pogodbenega razmerja - izvajanje zdravstvene dejavnosti - dohodek iz dejavnosti - neveljavne pogodbe - davki in prispevki od dohodkov fizičnih oseb iz zaposlitve - pogodba o opravljanju storitev - pogodba o zaposlitvi - dohodnina - prejemki zdravnikov - neoprava glavne obravnave - dovoljena revizija iz vrednostnega razloga
PODROČJE VSRS
DAVKI - UPRAVNI SPOR
IZREK
I. Revizija se zavrne.

II. Tožeča stranka sama trpi svoje stroške revizijskega postopka.
JEDRO
65. člen ZZdrS, na katerega se sklicuje revidentka, ni bil veljavna pravna podlaga za sklenitev pogodbe civilnega prava za opravljanje storitev zdravniške službe med javnimi zdravstvenimi zavodi (oziroma drugimi pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo zdravstveno dejavnost v okviru javne zdravstvene službe) in gospodarskimi subjekti (torej tudi samostojnimi podjetniki).

Glede na to, da se v davčnem pravu, če se ugotovi neveljavnost pravnega posla, šteje, da je nastala davčna obveznost, kakršna bi nastala ob upoštevanju razmerij, nastalih na podlagi gospodarskih (ekonomskih) dohodkov, je sodišče prve stopnje prejemke zdravnikov (čeprav formalno samostojnih podjetnikov), ki so jim bili izplačani na podlagi izstavljenih računov, (po njihovi ekonomski vsebini), glede na ugotovljene dejanske okoliščine, pravilno vrednotilo kot dohodke iz zaposlitve (35. člen ZDoh-2).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window