AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

Up-81/99 - Ustavna pritožba D. S. zoper sklep Vrhovnega sodišča št. I Ips 62/99 z dne 3. 3. 1999 in zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Kp 8...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-81/99
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US19434
GESLA
Pripor, begosumnost. Hišni pripor. Varstvo osebne svobode. Odreditev in trajanje pripora. Pravica do pravnega sredstva.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba D. S. zoper sklep Vrhovnega sodišča št. I Ips 62/99 z dne 3. 3. 1999 in zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru št. Kp 86/99 z dne 5. 2. 1999 v zvezi s sklepom Okrožnega sodišča v Mariboru št. Ks 31/99 z dne 28. 1. 1999
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba D. S. zoper sklep Vrhovnega sodišča in zoper sklep Višjega sodišča v Mariboru v zvezi s sklepom Okrožnega sodišča v Mariboru se ne sprejme.
EVIDENČNI STAVEK
Senat Ustavnega sodišča ugotavlja, da sta sodišče prve stopnje in pritožbeno sodišče utemeljili begosumnost, z uporabo načela sorazmernosti presojali, ali bi bilo mogoče doseči neoviran potek postopka tudi z odreditvijo hišnega pripora in tako nadomestiti pripor, kot najhujši poseg v pritožnikovo osebno svobodo, svojo odločitev, da ni mogoče pričakovati, da bi bila že s predlagano odreditvijo hišnega pripora zagotovljena pritožnikova navzočnost v kazenskem postopku pa pa sta tudi konkretno obrazložili. Glede na navedeno z izpodbijanima sodnima odločbama očitno nista bili kršeni pravici do osebne svobode in do pritožbe, sodna odločitev pa je tudi v skladu z 20. členom Ustave. S tem, ko zoper izpodbijano sodno odločbo o zavrnitvi predloga za odreditev hišnega pripora ni mogoče vložiti zahteve za varstvo zakonitosti očitno ni kršena pravica do pritožbe.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window