Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-227/97 - Odlok o ureditvenem načrtu dela pretežno skladiščno-transportne cone ob Toledovi ulici v Rušah (Medobčinski uradni vestnik štajerske i...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-130/96 z dne 23. 9. 1999 - Uradni list RS, št. 83/99 in št. U-I-51/95 z dne 18. 3. 1999 - Uradni list RS, št. 24/99, OdlUS VIII,65). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 27. 11. 1997 pridružena zadeva št. U-I-228/97 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-227/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19883
GESLA
Urejanje prostora. Način pridobitve strokovnih rešitev za pripravo prostorskega izvedbenega akta. Posebne strokovne podlage za pripravo prostorskega izvedbenega akta. Postopek priprave in sprejema prostorskega izvedbenega akta. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja.
NAPADENI AKT
Odlok o ureditvenem načrtu dela pretežno skladiščno-transportne cone ob Toledovi ulici v Rušah (Medobčinski uradni vestnik štajerske in koroške regije, št. 24/97)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 82/97, Uradni list RS, št. 17/2000 in OdlUS IX, 10
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marija Umek, Ruše
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Odlok o ureditvenem načrtu dela pretežno skladiščno-transportne cone ob Toledovi ulici v Rušah ni v neskladju z Ustavo in Zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
V planskih aktih Občine je na območju, ki ga ureja ureditveni načrt predvidena proizvodna dejavnost, zato prostorski izvedbeni načrt ni v nasprotju s planskimi akti. Občina je v programu priprave določila način pridobitve strokovnih rešitev za pripravo ureditvenega načrta, zato ta ni n neskladju s 36. členom ZUN. Občinski svet je obravnaval vse pripombe in predloge z javne obravnave in do njih zavzel stališče, zato ureditveni načrt ni v neskladju z 39. členom ZUN. V postopku priprave ureditvenega načrta so bile pripravljene posebne strokovne podlage, ki so razčlenile naravne lastnosti in ustvarjene razmere na območju, za katerega se je pripravljal izpodbijan predpis, ugotovljeni so bili vplivi predvidenih prostorskih ureditev na okolje ter možnosti za realizacijo odločitev iz planskih aktov, s tem, da so upoštevani predpisani pogoji in omejitve in na podlagi tega določene razvojne omejitve za to dejavnost, zato ureditveni načrt ni v neskladju s 23. členom ZUN. Izhajajoč iz namena ZUN, v skladu s katerim je bil sprejet ureditveni načrt, ki predvideva poseg v prostor, slednji ne predstavlja nedopusten poseg v lastninsko pravico v nasprotju s 33. členom Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window