Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-126/97 - Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96 in 54/98) (ZPIZ), 184. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-126/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19426
GESLA
Pokojninsko zavarovanje. Ustavno sodišče, presoja skladnosti zakona z mednarodno pogodbo. Status zavarovanca pokojninskega zavarovanja, status uživalca pravice do pokojnine. Pokojninsko invalidsko zavarovanje, mednarodni sporazumi.
NAPADENI AKT
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96 in 54/98) (ZPIZ), 184. čl.
OBJAVA
OdlUS VIII, 81
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Vladimir Žura, Altrip
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 184. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in njegove skladnosti z mednarodno pogodbo se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ni možno, da bi imel uživalec pravice do pokojnine istočasno tudi status zavarovanca iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Tako prepoved uzakonja tudi 184. člen ZPIZ za primere, ko uživalec pokojnine ponovno sklene delovno razmerje ali kako drugače ponovno pridobi lastnost zavarovanca. Po drugem odstavku 153. člena Ustave morajo biti zakoni v skladu z veljavnimi mednarodnimi pogodbami. Možnost neizplačevanja pokojnin za čas, ko upravičenec dela oziroma je vključen v obvezno zavarovanje, izrecno predvideva 11. člen Sporazuma, po katerem se pravni predpisi ene države pogodbenice, ki ne dajejo pravice do dajatve ali to dajatev omejujejo, dokler se opravlja neko delo ali dokler velja obvezno zavarovanje, uporabljajo tudi za istovetna stanja v drugi državi pogodbenici. Zato izpodbijani 184. člen ZPIZ očitno ni v neskladju z veljavno mednarodno pogodbo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window