AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-256/96 - Odlok o določitvi števila članov sveta krajevne skupnosti in o določitvi volilnih enot za volitve predsednika in članov sveta krajevne...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi U-I-265/96 z dne 31/7-1996 in U-I-128/92 (OdlUS I,75).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-256/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18136
GESLA
Svet krajevne skupnosti, volitve. Volilne enote, oblikovanje. Načelo enakosti volilne pravice.
NAPADENI AKT
Odlok o določitvi števila članov sveta krajevne skupnosti in o določitvi volilnih enot za volitve predsednika in članov sveta krajevne skupnosti v Občini Žalec (Ur. list RS, št. 20/96), 10. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 1/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Določba 10. člena Odloka o določitvi števila članov sveta krajevne skupnosti in o določitvi volilnih enot za volitve predsednika in članov sveta krajevne skupnosti v Občini Žalec ni v skladu z Ustavo in zakonom. 2. Neskladnost iz prejšnje točke je potrebno odpraviti v roku šest mesecev od dneva objave odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.
EVIDENČNI STAVEK
1. V svetu krajevne skupnosti mora biti na podlagi sedmega odstavka 119. člena in smiselne uporabe prvega odstavka 19. člena in prvega odstavka 20. člena ZLV zagotovljena približno enaka zastopanost prebivalcev posameznih naselij oziroma delov krajevne, vaške ali četrtne skupnosti. Navedene določbe zagotavljajo uresničevanje ustavnega načela o enakosti volilne pravice iz 43. člena Ustave, ki v prvem odstavku določa, da je volilna pravica splošna in enaka. 2. Ker je pri oblikovanju volilnih enot za volitve članov sveta KS Liboje prišlo do bistvenega odstopanja od načela, da se na približno enako število prebivalcev voli po en član sveta krajevne skupnosti, je Ustavno sodišče ugotovilo, da 10. člen Odloka ni v skladu z Ustavo in zakonom.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window