AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-160/93 - Odredba Izvršnega sveta Skupščine mesta Ljubljane o določitvi najvišjih cen (Ur. list RS, št. 39/93), 1. in 2. čl.

OPOMBA US RS
V obrazložitvi odločbe se ustavno sodišče sklicuje tudi na odločbo, št. U-II-119/93 z dne 23/6-1993. Obravnavana zadeva je vsebinsko povezana z zadevo, št. U-I-145/93.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-160/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16735
GESLA
Pristojnost mestnega izvršnega sveta za predpisovanje ukrepov določitve cen. Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno akta, ki je prenehal veljati. Predlog za zadržanje izvrševanja splošnega akta - začasna odredba.
NAPADENI AKT
Odredba Izvršnega sveta Skupščine mesta Ljubljane o določitvi najvišjih cen (Ur. list RS, št. 39/93), 1. in 2. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 57/93
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Minister za ekonomske odnose in razvoj
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
odprava podzakonskega predpisa/predpisa za izvrševanje javnih pooblastil
IZREK
Odpravita se 1. in 2. člen odredbe o določitvi najvišjih cen (Uradni list RS, št. 39/93), ki jo je sprejel Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane na seji dne 13/7-1993, razen kolikor se nanašata na določitev najvišjih cen proizvodov in storitev v naslednjih skupinah oziroma podskupinah dejavnosti: a) na področju 10 - Stanovanjsko komunalne dejavnosti in urejanje naselja in prostora: - urejanje naselja in prostora, - čiščenje javnih površin v naselju, - dimnikarske storitve, - pogrebna služba, urejanje in vzdrževanje pokopališč, - druge neomenjene komunalne dejavnosti; b) na področju 11 - Finančne, tehnične in poslovne storitve: - storitve tržnic na debelo in drobno; c) na področju 13 - Zdravstveno in socialno varstvo: - dejavnost zavodov za dnevno bivanje otrok, - socialno delo - v delu, ki se nanaša na osebno pomoč in pomoč družini na domu. Ta odločitev ima učinke po 414. in 415. členu ustave iz leta 1974.
EVIDENČNI STAVEK
V nasprotju z zakonom o cenah (Ur. list RS, št. 1/91-I) je odredba Izvršnega sveta Skupščine mesta Ljubljane o določitvi najvišjih cen, kolikor so bile z njo določene najvišje cene tudi tistih proizvodov in storitev lokalnega pomena, za katere Vlada RS ni prenesla pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in posebnih družbenopolitičnih skupnostih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window