AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-377/22 - Zakon o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01 in 22/18) (ZVet-1), 66. čl.

OPOMBA US RS
¤ K obravnavani zadevi so bile s sklepom Ustavnega sodišča z dne 28. 9. 2023 pridružene zadeva št. U-I-9/23, U-I-44/23, U-I-42/23, U-I-12/23, U-I-11/23, U-I-10/23, U-I-384/23 in U-I-381/23 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-377/22
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US33760
GESLA
1.2.51.4.1 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Konkretna presoja norm - Sodišče. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost.
NAPADENI AKT
Zakon o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01 in 22/18) (ZVet-1), 66. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Upravno sodišče Republike Slovenije
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev – ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Zakon o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01 in 22/18) ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Javni razpis za dodelitev koncesij za izvajanje javne veterinarske službe ni predpis ali splošni akt in tudi ne akt oblasti, temveč akt poslovanja. Pristojni organ z objavo javnega razpisa ni kot javna oblast enostransko pravno zavezal posameznikov – veterinarskih organizacij – k določenemu ravnanju oziroma ni odločil o njihovih pravicah, obveznostih ali pravnih koristih. Javni razpis pomeni postopek za dodelitev koncesij za opravljanje javne veterinarske službe. Z njim je bila udejanjena določba Zakona o veterinarstvu, po kateri se koncesije za opravljanje javne veterinarske službe dodelijo na podlagi javnih razpisov. To zadeva izvedbo javne veterinarske službe in ne še oblastnega odločanja države. Iz legalitetnega načela po drugem odstavku 120. člena Ustave zato ne izhaja, da bi navedeni javni razpis moral imeti zakonsko podlago (v smislu zahteve legalitetnega načela), ne sme pa biti v nasprotju z zakonom in Ustavo. Iz legalitetnega načela ne izhaja zahteva, da bi moral Zakon o veterinarstvu določati posebne podlage za opredelitev meril za izbor koncesionarjev za izvajanje javne veterinarske službe. Ustrezna zakonodaja s področja javnih služb na splošno določa vsebino koncesijskega akta in pri urejanju strokovnih vprašanj, ki zadevajo tudi operativno načrtovanje javne veterinarske službe, ima lahko izvršilna veja oblasti široko polje lastne presoje. Merila za izbor koncesionarjev za izvajanje javne veterinarske službe v glavnem izhajajo iz strokovnih ocen v zvezi s potrebami izvajanja javne veterinarske službe, ki terjajo strokovno presojo in se v pomembni meri nanašajo na vprašanja njenega operativnega načrtovanja. Poleg tega je koncesija za izvajanje javne veterinarske službe v bistvenem odraz servisne funkcije države. Zato so lahko zahteve legalitetnega načela manj stroge. To ne pomeni, da javna oblast ni pravno vezana pri določanju meril za izbor koncesionarjev, saj mora pri tem glede na konkretne okoliščine na posameznih področjih dodeljevanja koncesij spoštovati temeljna pravila in načela, kot so enakost, preglednost in poštenost postopkov ter varstvo konkurence, v skladu z ustreznimi predpisi in ustavnimi jamstvi. Ker se koncesije dodelujejo za celotno območje Republike Slovenije na podlagi enega koncesijskega akta, v okoliščinah obravnavanih zadev ni potrebno, da bi zakon opredeljeval merila za izbor koncesionarjev le zaradi zagotavljanja preglednosti oziroma jasnosti in pomenske določljivosti ureditve.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window