Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sodba in sklep I U 1000/2014 - mednarodna zaščita - za obravnavanje prošnje odgovorna država članica EU - upravni spor - začasna odredba

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
20.6.2014
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sodba in sklep I U 1000/2014
INTERNA OZNAKA
UL0008839
SENAT, SODNIK
mag. Darinka Dekleva Marguč (preds.), Jonika Marflak Trontelj (poroč.), mag. Damjan Gantar
INSTITUT VSRS
mednarodna zaščita - za obravnavanje prošnje odgovorna država članica EU - upravni spor - začasna odredba
PODROČJE VSRS
PRAVO VIZUMOV, AZILA IN PRISELJEVANJA - UPRAVNI SPOR
IZREK
Tožba se zavrne. Zahtevi za izdajo začasne odredbe se ugodi tako, da se izvršitev sklepa Ministrstva za notranje zadeve št. 2142-126/2014/14 (1313-18) z dne 5. 6. 2014 odloži do pravnomočne odločitve v tem upravnem sporu.
JEDRO
Toženka je utemeljeno zaključila, da je tožnik v Republiko Hrvaško vstopil na nezakonit način iz tretje države. Tako je imela podlago, da je ob upoštevanju določbe prvega odstavka 21. člena Dublinske uredbe pristojnemu organu Republike Hrvaške posredovala prošnjo za sprejem prosilca (tožnika). Republika Hrvaška je na zahtevek odgovorila in potrdila sprejem odgovornosti za obravnavanje tožnikove prošnje za mednarodno zaščito. Toženka je tako z izpodbijanim sklepom utemeljeno odločila, da Republika Slovenija ne bo obravnavala prošnje tožnika za mednarodno zaščito, saj bo predan Republiki Hrvaški, ki je odgovorna država članica za vsebinsko obravnavo njegove prošnje. Če bi bil izpodbijani sklep izvršen še pred odločitvijo sodišča o glavni stvari, bi to pomenilo, da vzpostavitev prejšnjega pravnega razmerja ne bi bila več mogoča, ker se ta zadeva ne bi mogla reševati v Sloveniji. Tožnik se namreč ne bi več nahajal tu in četudi bi bil nato sklep odpravljen ter zadeva vrnjena toženki v ponovno odločanje, si s tem tožnik svojega položaja ne bi mogel več izboljšati. S tem pa bi bila kršena njegova pravica do sodnega varstva, ki se lahko uresničuje le pod pogojem, da je tako sodno varstvo učinkovito. Poleg tega po oceni sodišča izvršitev izpodbijanega akta tudi ne nasprotuje javni koristi.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window