Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-92/99 - Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) (ZVO), 64. čl.

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-69/92 z dne 10. 12. 1992, Uradni list RS, št. 61/92 - OdlUS I,102.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-92/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US20963
GESLA
Varstvo okolja: Pravica do zdravega življenjskega okolja. Varstvo okolja, posegi v okolje. Varstvo okolja, nevarne snovi. Varstvo okolja, sanacijski program. Ustavno načelo: Pravne države. Legaliteno načelo pri delovanju državne uprave (2. odst. 120. čl. Ustave). Uprava: Upravni spor, prosti preudarek. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) (ZVO), 64. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 82/2001 in OdlUS X, 158
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Jordana Gregorič, Nova Gorica
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Člen 64 Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Izpodbijana določba ZVO ima jasen namen in določene meje pooblastila za odločanje po prostem preudarku, zato ni v neskladju z 2. členom in drugim odstavkom 120. člena Ustave. V primeru, da upravni organ v soglasju k investicijskemu programu roke za izvedbo sanacije skrajša ali podaljša, mora v obrazložitvi odločbe navesti razloge za svojo odločitev, iz katerih bo razvidno, da pri odločanju po prostem preudarku ni ravnal samovoljno, temveč v mejah in v skladu z namenom pooblastila. Stranke morajo biti s temi razlogi nedvoumno seznanjene, da lahko sprožijo upravnosodno kontrolo zakonitosti upravne odločbe. Stopnja nedoločenosti pojma ne sme biti previsoka, saj bi bila v nasprotnem primeru norma, v kateri se nedoločen pojem uporablja, v nasprotju z načelom pravne države o določenosti pravnih norm. Nedoločeni pojmi so opredeljeni predvsem vrednostno. Upravičenih razlogov, ki jih upravni organ upošteva kot razlog za morebitno podaljšanje rokov sanacije, s svojo voljo ne more povzročiti zavezanec sam ali na tak način sodelovati pri njihovi povzročitvi. Predstavljajo upravičene razloge za podaljšanje rokov. Pojem upravičenih razlogov, ki jih upravni organ upošteva pri odločanju, je tako dovolj določen, da ni v nasprotju z načelom pravne države po 2. členu Ustave in legalitetnim načelom po drugem odstavku 120. člena Ustave. Odločba, s katero upravni organ na zahtevo stranke podaljša rok izvedbe sanacije, mora obrazložiti njegovo diskrecijsko odločitev tako, da je mogoče ugotoviti, ali je izdana v skladu z namenom pooblastila in v njegovih mejah in ne arbitrarno. Pri tem mora upravni organ navesti okoliščine, ki jih je štel kot upravičen razlog in zaradi katerih se je odločil za podaljšanje roka. Taka odločba je lahko predmet upravnosodne kontrole.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window