Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Mp-1/12 - Sklep Državnega sveta Republike Slovenije z dne 12. 12. 2012

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Mp-1/12
VRSTA ZADEVE
poslanski mandati, mandati članov državnega sveta
INTERNA OZNAKA
US30006
GESLA
1.5.51.3.14 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - Odločitve v drugih postopkih - Razveljavitev odločitve o potrditvi poslanskega mandata. 1.2.51.10.1 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Potrditev poslanskih mandatov - Prizadeti kandidat. 4.5.51.3.1 - Ustanove - Zakonodajni organi - Državni Svet - Sestava - Volitve članov. 4.5.51.3.2 - Ustanove - Zakonodajni organi - Državni Svet - Sestava - Mandat. 5.3.38 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Volilne pravice (43). 5.3.38.1 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Volilne pravice (43) - Pravica voliti. 5.3.38.2 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Volilne pravice (43) - Pravica biti voljen. 1.5.51.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje. 1.5.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Ločena mnenja članov - Pritrdilna mnenja.
NAPADENI AKT
Sklep Državnega sveta Republike Slovenije z dne 12. 12. 2012
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Franc Kangler, Maribor
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep Državnega sveta Republike Slovenije z dne 12. 12. 2012, da se ne potrdi mandat izvoljenega člana Državnega sveta Franca Kanglerja, se razveljavi. Mandat člana Državnega sveta Franca Kanglerja, izvoljenega na volitvah članov Državnega sveta- predstavnikov lokalnih interesov 21. 11. 2012 v volilni enoti št. 3 s sedežem v Mariboru, se potrdi.
EVIDENČNI STAVEK
Volilna pravica za volitve članov Državnega sveta je volilna pravica, ki jo zagotavlja drugi odstavek 43. člena Ustave. Varstvo volilne pravice za volitve članov Državnega sveta ureja Zakon o Državnem svetu v postopku potrditve mandatov članov Državnega sveta po izvedenih volitvah. V tem postopku se s pritožbo na Državni svet lahko uveljavljajo nepravilnosti iz volilnega postopka in nepravilnosti pri ugotavljanju volilnih izidov, ki lahko vplivajo na potrditev mandatov. To so lahko le volilne nepravilnosti, ki so take, da vplivajo ali bi lahko vplivale na izid volitev, kar v posledici vpliva tudi na potrditev mandatov. Zavrnitev potrditve mandata izvoljenemu članu Državnega sveta pomeni zavrnitev priznanja uradno ugotovljenega volilnega izida. Taka odločitev je lahko le rezultat obravnave pritožbe, vložene na Državni svet in ugotovitve, da je pri izvedbi volitev prišlo do nepravilnosti, ki so ali bi lahko vplivale na volilni izid. Če se volitve ne izpodbijajo s pritožbo, mandat ne more biti sporen. Zavrnitev potrditve mandata v primerih, ko ta ni sporen, pomeni odločitev Državnega sveta, ki nima podlage v Ustavi in zakonu. Zato je arbitrarna. Pomeni kršitev pasivne volilne pravice izvoljenega kandidata in aktivne volilne pravice volivcev iz drugega odstavka 43. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window