Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-1633/08 - Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Up 1616/2005 z dne 5. 3. 2008

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-1633/08
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US28807
GESLA
1.5.51.2.6 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Zavrnitev ustavne pritožbe. 5.3.36.2 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do lastnine (33, 67) - Nacionalizacija. 5.2 - Temeljne pravice - Enakost (14.2). 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 1.4.10.6.1 - Ustavno sodstvo - Postopek - Vmesni postopki - Izločitev sodnika - Izločitev na zahtevo sodnika.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Up 1616/2005 z dne 5. 3. 2008
OBJAVA
Uradni list RS, št. 57/2009
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marija Andrejčič, Ljubljana
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Up 1616/2005 z dne 5. 3. 2008 se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Z odločbo o denacionalizaciji (v zvezi z izpodbijano sodbo Vrhovnega sodišča) je bil, v okviru v njegovo korist vzpostavljenega lastninskega deleža na celotni nepremičnini, pritožničinemu pravnemu predniku vrnjen tudi njegov lastninski delež na nacionaliziranem delu nepremičnine. Ker je pritožnica s tem dosegla odločitev, za katero se je zavzemala v konkretnem denacionalizacijskem postopku, na način, določen v odločbi o denacionalizaciji (tj. z upoštevanjem iz nacionalizacije izvzetih stanovanj), pa je določljiv tudi lastninskemu deležu pritožničinega pravnega prednika na celotni nepremičnini ustrezen (sorazmeren) njegov lastninski delež na nacionaliziranem delu nepremičnine, izpodbijani odločitvi ni mogoče očitati kršitve 33. člena Ustave. Ker je pri odločanju upoštevalo okoliščino, da površine v korist posameznih solastnikov iz nacionalizacije izvzetih stanovanj niso bile enake in da površine stanovanj, ki so bila v korist posameznih upravičencev izvzeta iz nacionalizacije, niso bile sorazmerne njihovim lastninskim deležem, ki so jih (glede na celoto stanovanjskih površin) imeli na nepremičnini pred podržavljenjem, Vrhovno sodišče z izpodbijano sodbo ni kršilo načela enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena Ustave. V postopku z ustavno pritožbo se ni mogoče samostojno sklicevati na 2. člen Ustave, ker ta ne ureja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Ker pritožnica očitka o kršitvi 22. člena Ustave ni utemeljila, ga Ustavno sodišče ni moglo presojati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window