Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba in sklep IV Cp 3231/2016 - začasna odredba – začasna ureditev preživljanja otrok – preživnina za mladoletnega otroka – materialne in pridobitne zmožnosti staršev – prestajanj...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
11.1.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba in sklep IV Cp 3231/2016
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0060485
SENAT, SODNIK
Bojan Breznik (preds.), Dušan Barič (poroč.), Alenka Kobal Velkavrh
INSTITUT VSRS
začasna odredba – začasna ureditev preživljanja otrok – preživnina za mladoletnega otroka – materialne in pridobitne zmožnosti staršev – prestajanje zaporne kazni – izredna odpoved delovnega razmerja – zakrivljena pridobitna nezmožnost – stiki med starši in otroki – stroški voženj na stike – izvajanje stikov v zavodu za prestajanje kazni zapora – prisotnost tretje osebe – kršitev začasne odredbe o stikih – denarna kazen
PODROČJE VSRS
DRUŽINSKO PRAVO – ZAVAROVANJE TERJATEV
IZREK
I. Pritožbi zoper I. točko sodbe in sklepa z dne 28.4.2016 se delno ugodi ter se uvodni stavek I. točke v delu, ki se glasi: „Ugovoru (prav: pritožbi) tožnice zoper sklep z dne 22.1.2016 se ugodi“ in prva alineja I. točke razveljavita.

II. Ugovoru (prav: pritožbi) tožnice zoper sklep z dne 22.1.2016 se ugodi in se sklep spremeni tako, da se predlog tožene stranke z dne 23.11.2015 za spremembo začasne odredbe zavrne.

III. Pritožbi zoper prvi odstavek III. točke sodbe in sklepa z dne 28.4.2016 se delno ugodi ter se izpodbijana sodba in sklep v tem delu spremeni tako, da se glasi:

„Toženec B. B. je dolžan plačati tožnici A. A. iz naslova preživninske obveznosti do mladoletnih otrok C. C. in D. D. za obdobje od 1.1.2015 do pravnomočnosti sodbe poleg z začasno odredbo določene preživnine v višini 100,00 EUR mesečno še dodatnih 60,00 EUR mesečno za vsakega otroka, v roku 15 dni, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od poteka izpolnitvenega roka do plačila.

Toženec B. B. je dolžan plačevati tožnici A. A. za preživljanje mladoletnih otrok C. C. in D. D. od pravnomočnosti sodbe dalje mesečno preživnino v znesku 160,00 EUR za vsakega otroka, do vsakega 18. dne v mesecu za tekoči mesec, na osebni račun tožnice A. A. št. … pri ..., v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od zapadlosti posameznega zneska do plačila.“

IV. V ostalem se pritožba zavrne ter se v izpodbijanem ter nerazveljavljenem in nespremenjenem delu potrdi sodba in sklep sodišča prve stopnje (glede ureditve stikov po začasni odredbi in po sodbi, glede zavrnitve višjega preživninskega zahtevka in glede odločitve o pravdnih stroških).

V. Pritožba zoper sklep z dne 21.10.2016 se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

VI. Pravdni stranki krijeta svoje stroške pritožbenega postopka.
JEDRO
Toženec je sam povzročil izgubo zaposlitve in s tem poslabšanje svojih preživninskih zmožnosti, kar ne more vplivati na višino njegove preživninske obveznosti do otrok. Zato je nerelevantna okoliščina, da toženec v času, ko mu je odvzeta prostost, ne more delati in pridobivati zaslužka, saj takšne situacije niso povzročile objektivne, od toženca neodvisne okoliščine, ampak njegovo nedopustno ravnanje na škodo tožnice in njunih otrok.

Glede izvrševanja osebnih stikov v ZPKZ je tožnica dolžna pripeljati otroka v zavod, pri čemer sama ni dolžna prisostvovati izvedbi stika. Tožnica je dolžna zgolj obvestiti toženca, kdaj (katero soboto po prejemu sodbe in sklepa o začasni odredbi glede stikov in potem naprej vsako drugo soboto) bo pripeljala otroka. Za vse ostalo (predvsem zagotovitev prisotnosti tretje polnoletne osebe v času stika, da je stik mogoče izvesti glede na pravila ZPKZ) je dolžan poskrbeti toženec. Prvo sodišče ni bilo dolžno določati tretje osebe, ki bo prisotna ob stikih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window