Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-122/99 - Uredba o plačah, nadomestilih in drugih prejemkih osebja v predstavništvih Republike Slovenije v tujini (Uradni list RS, št. 60/92, 42/93

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-173/93 z dne 11. 11. 1993 - OdlUS II,103.

OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-122/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US20601
GESLA
NAPADENI AKT
Uredba o plačah, nadomestilih in drugih prejemkih osebja v predstavništvih Republike Slovenije v tujini (Uradni list RS, št. 60/92, 42/93, 6/94, 62/96, 29/99 in 42/2000), 3. odst. 4. čl. PROBLEM : Plače, zaposlenih v predstavništvih Republike Slovenije v tujini. Pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevki za socialno varnost diplomantov. Diplomatska služba, plače, prispevki za socialno varnost. Delovna razmerja, delavci v tujini, plače, prispevki za socialno varnost. Pravica do socialne varnosti. Načelo enakosti pred zakonom.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marko Kranjec, Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev pobude zaradi njene neutemeljenosti, sklep (2. odstavek 26. člena zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti tretjega odstavka 4. člena Uredbe o plačah, nadomestilih in drugih prejemkih osebja v predstavništvih Republike Slovenije v tujini (Uradni list RS, št. 60/92, 42/93, 6/94, 62/96, 29/99 in 42/2000) se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Državljanom je po Ustavi zagotovljena pravica do socialne varnosti (50. člen Ustave). Z Ustavo ni opredeljena vsebina te pravice niti niso zagotovljene določene socialne pravice. Človekove pravice na področju socialne varnosti (socialne pravice) se uresničujejo "pod pogoji, določenimi z zakonom" - torej na podlagi zakonov, ki določajo krog upravičencev, vrsto in obseg upravičenj, pogoje za pridobitev in način uresničevanja pravic. Socialna varnost se zagotavlja tudi s pokojninskim zavarovanjem. Za urejanje obveznega pokojninskega zavarovanja je po Ustavi pooblaščena država. Glede na to, da Ustava natančnejših načel za ureditev pokojninskega zavarovanja ne določa, zakonodajalec te pravice oblikuje in spreminja po lastni presoji, pri kateri je vezan le s splošnimi ustavnimi načeli in s spoštovanjem ustavno zagotovljenih človekovih pravic.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window