Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM sklep I Cp 1846/2010 - zavrženje tožbe – sposobnost biti stranka – aktivna legitimacija - napačna označba tožeče stranke

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
31.5.2011
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sklep I Cp 1846/2010
INTERNA OZNAKA (*)
VSM0021129
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zavrženje tožbe – sposobnost biti stranka – aktivna legitimacija - napačna označba tožeče stranke
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Pritožbi toženca se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se tožba tožnika z dne 30. 6. 1997 zavrže. Tožnik mora v 15 dneh od vročitve sodbe sodišča prve stopnje povrniti tožencu 3.357,85 € pravdnih stroškov, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega naslednjega dne po izteku roka za izpolnitev obveznosti, do plačila. Tožnik je dolžan tožencu povrniti 351,13 € stroškov pritožbenega postopka.
JEDRO
Sposobnost biti stranka je sposobnost biti nosilec pravic in obveznosti v procesnem razmerju; ta sposobnost ustreza pravni sposobnosti materialnega prava. Ta sposobnost je procesna predpostavka in od njenega (ne)obstoja je odvisna dopustnost tožbe. Pri napakah v zvezi s sposobnostjo biti stranka je sodna praksa v Sloveniji stroga: če oseba, ki je navedena kot stranka, že ob vložitvi tožbe ni več obstajala, pomanjkanja procesne predpostavke sposobnosti biti stranka ni mogoče odpraviti; niti pri tožbi, vloženi v imenu pravne osebe, ki je že prenehala obstajati, napake tožbe, vložene po odvetniku, ni mogoče odpraviti. Neobstoječa oseba pravde ne more začeti, niti ne kdo drug v njenem imenu. Sodišče na to predpostavko pazi po uradni dolžnosti ves čas postopka (80. člen ZPP), torej tudi v pritožbenem postopku (350. člen ZPP v zvezi z 11. tč. 339. člena ZPP).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window