Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-14/16 - Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 (Uradni list RS, št. 96/15 in 46/16) (ZIPRS1617), 1. odst. 56. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi sta bili s sklepom Ustavnega sodišča z dne 18. 2. 2016 pridruženi zadevi št. U-I-31/16 in U-I-33/16 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-14/16
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US31058
GESLA
1.5.51.1.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrženje zahteve. 1.4.51.3 - Ustavno sodstvo - Postopek - Procesne predpostavke (v vseh postopkih razen v postopku ustavne pritožbe) - Položaj predlagatelja.
NAPADENI AKT
Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 (Uradni list RS, št. 96/15 in 46/16) (ZIPRS1617), 1. odst. 56. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Združenje občin Slovenije in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Zahteve za oceno ustavnosti prvega odstavka 56. člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 (Uradni list RS, št. 96/15 in 46/16) se zavržejo.
EVIDENČNI STAVEK
Sredstva državnega proračuna za sofinanciranje občinskih investicij v določenem odstotku od skupne primerne porabe občin iz prvega odstavka 56. člena Zakona o izvrševanju poračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 v zvezi z drugim odstavkom 21. člena Zakona o financiranju občin pomenijo ukrep zakonodajalca iz drugega stavka 142. člena Ustave, zato so povezana z uresničevanjem nalog občin iz 140. člena Ustave.    Zakonodajalec mora po veljavnem sistemu financiranja občin ta sredstva občinam zagotoviti v primerni višini. Pri določitvi višine teh sredstev ima zakonodajalec široko polje proste presoje. V tem okviru mora upoštevati tako makroekonomsko stanje v državi kot ustavno zagotovljeno lokalno samoupravo. Z določitvijo višine teh sredstev zakonodajalec določi šele obseg sredstev iz državnega proračuna, ki se porabijo za namen sofinanciranje občinskih investicij. Posamezne občine na teh sredstvih še nimajo določenih oziroma opredeljenih pravic.    Iz sredstev za sofinanciranje občinskih investicij se po kriterijih iz Zakona o financiranju občin delež sredstev, namenjen posameznim občinam, šele izračuna. Vendar posamezna občina tudi na sredstvih svojega izračunanega deleža še nima ustanovljenih pravic. Sredstva, oblikovana po prvem odstavku 56. člena Zakona o izvrševanju poračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017, so z vidika posamezne občine zato šele potencialna sredstva občin in še niso lastna sredstva občin. Kolikšna bo dejanska višina na ta način pridobljenih sredstev občinskega proračuna, je v pomembnem deležu odvisno tudi od dejavnosti občine same. Zato celo zmanjšanje agregata teh sredstev samo po sebi še ne more pomeniti neposrednega zmanjšanja prihodkov za posamezne občine.   Ustavno sodišče mora pri presoji očitkov o protiustavnem posegu izpodbijane ureditve v ustavni položaj in pravice občin upoštevati dejansko in pravno stanje. Ureditev o sofinanciranju občinskih investicij iz državnega proračuna v višini šestih odstotkov skupne primerne porabe občin se doslej zaradi poznejših drugačnih, čeprav na posamezna obdobja vezanih zakonskih določb nikoli ni uporabljala, z izpodbijano določbo pa je prišlo do povišanja teh sredstev glede na leto 2015. Zato ne drži očitek predlagateljev, da je izpodbijana določba zmanjšala sredstva za sofinanciranje občinskih investicij iz državnega proračuna, ki se občinam zagotavljajo v določenem odstotku od skupne primerne porabe občin.    Kadar predlagatelj ne izkaže ogrožanja pravic samoupravnih lokalnih skupnosti ali ne izkaže posega v ustavni položaj in ustavne pravice samoupravnih lokalnih skupnosti, Ustavno sodišče zahtevo zavrže. 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window