Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-243/96 - Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o poroštvih Republike Slovenije za obveznosti gospodarskih družb iz poslov restrukturiranja d...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve št. U-I-140/95 z dne 13. 6. 1996 (OdlUS V,96), št. U-I-60/98 z dne 16. 7. 1998, št. U-I-137/93 z dne 2. 6. 1994 (OdlUS III,62), št. U-I-145/95 z dne 9. 11. 1995 (OdlUS IV,113), št. U-I-1/96 z dne 4. 4. 1996 (OdlUS V,34), št. U-I-13/94 z dne 21. 1. 1994 (OdlUS III,8). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavne sodišča z dne 3. 10. 1996 pridružene zadeve št. U-I-258/96 zardi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-243/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19083
GESLA
Načelo enakosti. Pravica do zasebne lastnine. Načelo svobodne gospodarske pobude. Načelo pravne države. Arbitraža. Načelo delitve oblasti. Načelo enakosti pred zakonom. Varstvo zasebne lastnine. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Načelo neodvisnosti sodnikov. Sodišča, ureditev in pristojnosti. Sodišča, sodniki, trajnost sodniške funkcije. Podjetja, način in postopek restrukturiranja dolgov. Republika Slovenija, poroštvo pri restrukturiranju dolgov podjetij. Delno pritrdilno in delno odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o poroštvih Republike Slovenije za obveznosti gospodarskih družb iz poslov restrukturiranja dolgov (Uradni list RS, št. 35/96) (ZPOGD-B), 7., 12. a, 12. b in 12. c čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 39/96 Uradni list RS, št. 70/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Banka Celje d.d., Celje in druge banke
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Člen 7. Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poroštvih Republike Slovenije za obveznosti gospodarskih družb iz poslov restrukturiranja dolgov v delu, ki se nanaša na 12.a člen (razen njegovega prvega odstavka), 12.b in 12.c člen, ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Ni kršeno načelo enakosti, če je zakonodajalec terjatve bank uredil drugače kot terjatve drugih upnikov. Dejavnost bank so samo finančni posli, banke pa imajo v obdobju tranzicije poseben pomen za narodno gospodarstvo. Banke so tudi večinski upniki in se ne morejo primerjati s t.i. "sivim trgom" oziroma dobavitelji, katerih delež je v primerjavi z bankami minimalen. Načela enakosti pred zakonom ni mogoče pojmovati kot splošno enakost vseh, pač pa kot enako obravnavanje enakih dejanskih stanj. Različnosti dejanskih stanj ustreza normativna različnost. Obvezen odpis terjatev bank upnic predstavlja poseg v zasebno lastnino po 33. členu Ustave, vendar pa le-ta ni nedopusten, če je: 1. primeren za dosego zaželenega ustavno dopustnega cilja, 2. nujen, v tem smislu, da cilja ni mogoče doseči z nobenim blažjim posegom v ustavno pravico ali celo brez njega, in 3. sorazmeren z navedenim ciljem. Obvezen odpis terjatev je zato bil najmilejši ukrep države za dosego legitimnega cilja - socialne varnosti državljanov in gospodarske blaginje države. Ustavno načelo svobodne gospodarske pobude (74. člen Ustave) zagotavlja gospodarskim subjektom veliko svobodo, hkrati pa nalaga državi skrb za spremljanje tržne igre in dolžnost za zagotavljanje ravnovesja med podjetniško svobodo in socialnimi načeli. Ustava zakonodajalcu nalaga, da oblikuje gospodarsko politiko in ga pooblašča za sprejem ukrepov, s katerimi bo zagotovil uresničevanje ciljev te politike. Arbitražna komisija ni ne sodni ne upravni organ. Postopek arbitražne komisije in njena odločba šteje kot predhodni postopek, ki je predpostavka morebitnemu kasnejšemu sodnemu postopku.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window