Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 345/2006 - Kompresijski prelom telesa šestega prsnega vretenca z vertikalno zožitvijo ter udarnina prsnega koša in glave.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 345/2006
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001589
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Po škodnem dogodku je bil prepeljan v bolnišnico, kjer je bil pregledan v kirurški ambulanti. Opravljeno mu je bilo rentgensko slikanje in računalniška tomografija. Hospitaliziran je bil 5 dni. Bil je podvržen odvzemu krvi ter parentalni analgetični in infuzijski terapiji. Tri dni je moral strogo mirovati v postelji. V tem obdobju je bil praktično v celoti odvisen od nege in pomoči drugih. Dva meseca je hodil s pomočjo dokomolčnih bergel in nosil trotočkovni steznik. Fizikalno terapijo je izvajal že v bolnišnici in nato še mesec dni v zdravilišču. Doma je izvajal vaje za krepitev obhrbteničnih mišic. V bolniškem staležu je bil 4 mesece.
OPOMBA
II Ips 345/2006. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, in sicer je bila odškodnina za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti zvišana za 500.000,00 SIT, to je od 1.000.000,00 SIT na 1.500.000,00 SIT.
OŠKODOVANEC
Moški, star 44 let, montažer in serviser telefonskih naprav, poškodovan v prometni nesreči.
POŠKODBA
Kompresijski prelom telesa šestega prsnega vretenca z vertikalno zožitvijo ter udarnina prsnega koša in glave.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
300.000,00 SIT Trajna estetska posledica poškodbe se kaže kot vidna vidna, poudarjena prsna kifoza z vrhom v višini šestega prsnega vretenca, ki je fiksirana in se aktivno ne da korigirati. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe hrbtenice in reber
STRAH
TELESNE BOLEČINE
1.300.000,00 SIT Trpel je kontinuirane hude bolečine 2 dni, občasne hude bolečine 3 dni, kontinuirane zmerne bolečine 5 dni, občasne zmerne bolečine 2 do 3 mesece, kontinuirane lažje bolečine 2 tedna. Še vedno trpi občasne lažje bolečine, ki se bodo pojavljale tudi v prihodnje.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1.500.000,00 SIT Poškodba hrbtenice je pustila oškodovancu 10% trajno zmanjšanje splošne življenjske aktivnosti. Kot posledica utrpele poškodbe mu je ostala omejena gibljivost prsnega dela hrbtenice. Zaostale bolečine v hrbtu in nekoliko omejena gibljivost prsnega dela hrbtenice ga omejujejo v vsakdanjem življenju pri delih, ki zahtevajo trajno prisilno držo in držo v sklonjenem položaju, pri prenašanju in dvigovanju bremen ter daljšem sedenju. Oviran je pri nekaterih rekreativnih dejavnostih (košarka, sqash, vožnja z motorjem), kot tudi pri delu v službi in doma.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window