Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS Sklep Pdp 1007/95 - odškodninska odgovornost organizacije - nesreča pri delu - temelj - oprostitev plačila sodne takse

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
20.3.1996
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS Sklep Pdp 1007/95
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00013
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
odškodninska odgovornost organizacije - nesreča pri delu - temelj - oprostitev plačila sodne takse
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se delno ugodi tako, da se razveljavi izpodbijana sodba v celoti in se vrne sodišču prve stopnje v ponovno obravnavanje in odločanje; v ostalem se pritožba zavrne kot neutemeljena in se potrdi sklep o zavrnitvi predloga za oprostitev plačila sodnih taks sodišča prve stopnje. Pritožbeni stroški so nadaljnji stroški postopka.
JEDRO
Dejansko stanje še ni dovolj razčiščeno. Ugotoviti je potrebno, kdo je odredil način dela, pri katerem je prišlo do nesreče in kdo je bil odgovoren za varstvo pri delu. Po ugotovitvi teh dejstev, bo sodišče ocenilo ali je do nesreče pri delu s povečano nevarnostjo prišlo izključno po krivdi oškodovanca (ZOR člen 177/2) ali gre za deljeno odgovornost ZOR člen 177/3 ali pa je v celoti zanjo odgovorna delovna organizacija (ZOR člen 174). Prvostopno sodišče je utemeljeno zavrnilo predlog za oprostitev plačila sodnih taks, saj je tožnik v oktobru 1994 prejemal pokojnino v višini 55.000,00 SIT in sodišču ni predložil dokaza, da je dolžan preživljati poleg sebe še koga, zato plačilo sodnih taks pred Delovnimi in socialnimi sodišči, ki so znižane za 70% ne predstavlja občutno zmanjšanje sredstev za preživljanje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window