Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-32/95 - Zakon o varstvu okolja (Ur. list RS, št. 32/93) (ZVO) Uredba o koncesiji za gospodarsko izkoriščanje izvirske pitne vode iz predora Ka...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-32/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17455
GESLA
Varstvo okolja. Pravica rabe ali izkoriščanja naravnih dobrin. Neopredeljen pravni pojem. Lokacijska pogojenost koncesije. Začasna odredba (zakon). Protiustavna pravna praznina. Načelo pravne države. Določitev načina izvršitve odločbe.
NAPADENI AKT
Zakon o varstvu okolja (Ur. list RS, št. 32/93) (ZVO) Uredba o koncesiji za gospodarsko izkoriščanje izvirske pitne vode iz predora Karavanke (Ur. list RS, št. 62/94)
OBJAVA
Ur. list RS, 44/95
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba Perne d.o.o., Kranj
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Zakon o varstvu okolja je v neskladju z Ustavo, kolikor ne ureja pravnega položaja subjektov, ki imajo na podlagi veljavne zakonodaje pravice rabe ali izkoriščanja na naravnih dobrinah, ki so v lasti Republike Slovenije. 2. Zakon o varstvu okolja je v neskladju z Ustavo, kolikor ne ureja vsebine pravnega instituta "lokacijska pogojenost koncesije". 3. Uredba o koncesiji za gospodarsko izkoriščanje izvirske pitne vode iz predora Karavanke se odpravi. 4. Državni zbor mora ugotovljeno neskladnost z Ustavo iz 1. in 2. točke izreka odpraviti do 1.12.1995. 5. Do odprave ugotovljene neskladnosti z Ustavo iz 1. točke izreka Vlada ne sme začeti ali nadaljevati postopkov podeljevanja koncesij na naravnih dobrinah, kjer obstajajo pravice koncesijskega značaja.
EVIDENČNI STAVEK
Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) je v neskladju z Ustavo, kolikor ne ureja pravnega položaja subjektov, ki imajo na podlagi veljavne zakonodaje obstoječe pravice rabe ali izkoriščanja na naravnih dobrinah, ki so v lasti Republike Slovenije, in kolikor ne ureja pojma oziroma vsebine pravnega instituta "lokacijska pogojenost koncesije".

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window